Pentru cei născuți înainte de anii 1980, un nou avertisment subliniază riscul crescut de deces asociat cu consumul alimentelor ultraprocesate. Deși tehnologia și serviciile de livrare fac viața mai ușoară, oferind acces rapid la rețete și ingrediente, alegerile legate de mâncare pot avea consecințe grave asupra sănătății.
Un studiu publicat în 2024 în Journal of Neurology arată că o dietă bogată în alimente ultraprocesate, cum ar fi pizza congelată, crește riscul de a dezvolta demență cu 44%. Pizza congelată conține multe ingrediente procesate care contribuie la apariția unor afecțiuni cronice și pot crește riscul de deces prematur.
Ingrediente procesate și riscuri
Un articol din 2019 din Public Health Nutrition sugerează că un aliment este considerat ultraprocesat dacă are ingrediente pe care nu le găsiți de obicei în bucătărie, cum ar fi carnea separată mecanic sau uleiurile hidrogenate. Pizza congelată, de exemplu, conține ingrediente precum făină de grâu îmbogățită, nitrați de sodiu și conservanți precum BHA și BHT, toate acestea fiind dăunătoare sănătății.
Studiile privind mortalitatea
Conform unui articol din 2022 din Jurnalul American de Epidemiologie, persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate prezintă un risc de mortalitate cu 29% mai mare decât cele care mănâncă alimente integrale. Carnea procesată, precum pepperoni, este legată de un risc de deces cu 15% mai mare. Alte studii din 2021 au asociat dietele bogate în alimente ultraprocesate cu un risc crescut de decese cauzate de boli cardiovasculare (50%) și boli de inimă (66%).
Efectele pe termen lung
Consumul frecvent de alimente ultraprocesate poate provoca hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer și diabet de tip 2. Aceste produse, care sunt departe de a fi naturale, sunt create pe baze industriale și conțin formule chimice complexe care nu au legătură cu alimentele naturale.
Fii primul care comentează