
Starul portughez Cristiano Ronaldo se menține pe primul loc în topul Forbes al celor mai bine plătiți sportivi la nivel global pentru al treilea an la rând și pentru a cincea oară în întreaga sa carieră, potrivit BBC.
După transferul său la clubul saudit Al-Nassr, veniturile totale estimate ale lui Ronaldo ating aproximativ 275 de milioane de dolari, inclusiv o creștere de 15 milioane de dolari din contracte publicitare și sponsorizări, susținute de cei 939 de milioane de urmăritori ai săi pe rețelele sociale (date din mai 2025).
Pe locul doi în clasament se află baschetbalistul Stephen Curry, de la Golden State Warriors, cu venituri de 156 de milioane de dolari, urmat de boxerul Tyson Fury, care a obținut 146 de milioane de dolari, datorită colaborărilor în turismul din Malta și reality-show-ul său Netflix, în ciuda pierderii titlurilor mondiale.
Quarterback-ul Dak Prescott (Dallas Cowboys) ocupă poziția a patra cu 137 de milioane de dolari, iar Lionel Messi coboară pe locul cinci cu 135 de milioane de dolari, după transferul la Inter Miami și continuarea contractelor de sponsorizare.
LeBron James este pe locul șase (133,8 milioane dolari), Juan Soto pe șapte (114 milioane), Karim Benzema opt (104 milioane), Shohei Ohtani nouă (102,5 milioane), iar Kevin Durant încheie top 10 cu 101,4 milioane de dolari.
Sportivele continuă să lipsească din topul Forbes
Deși tenismena Coco Gauff a înregistrat un an excelent în 2024, cu venituri de 34,4 milioane de dolari, suma este cu 19,2 milioane sub pragul necesar pentru a intra în top 50 cei mai bine plătiți sportivi.
Pentru al doilea an consecutiv, nicio femeie nu se regăsește în clasamentul Forbes al celor mai bine plătiți 50 de sportivi, ultima fiind Serena Williams în 2023, înainte de retragerea sa. Din 2012, doar trei sportive – Li Na, Maria Sharapova și Naomi Osaka – au pătruns în acest top.
Diferențele mari între sportul masculin și cel feminin se explică în principal prin salarii, premii și drepturi media. Deși WNBA și alte sporturi feminine au înregistrat creșteri importante, ele sunt încă departe de nivelul ligilor masculine, cum este NBA, care și-a dublat veniturile media în ultimii ani.
În ciuda progreselor financiare ale sportului feminin, inegalitatea veniturilor față de sporturile masculine rămâne o provocare majoră.
Fii primul care comentează