Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Critici uşoare, efecte năucitoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După o lună de mandat prezidenţial Crin Antonescu se prezintă ca un părinte al naţiunii aplecat mai mult spre politicieni şi mai puţin spre popor. Poporul, ca să zicem aşa, nu s-a regăsit până acum pe agenda dumnealui.  Vremurile sunt de aşa natură. Lupta politică este intensă şi nu mai rămâne loc pentru problemele de zi cu zi ale omului de rând.
    Clasa politică, în general, este preocupată mai mult de numărul oamenilor din această ţară.

Este mai important să ştim câţi suntem, nu cum suntem. Acesta este şi izvorul crizei. Pe ici pe colo, printre alte chestiuni dezbătute, se mai nimereşte şi câte o remarcă la situaţia reală. Se întâmpla ca un diagnostic mai corect să fie pus de oficiali străini, de presa internaţională în timp ce conducătorii noştri vorbesc pe lângă subiect.

Criza politică afectează economia, spun delegaţii FMI.  Premierul pare să-i fi auzit şi a promis că va lăsa la o parte politica pentru a se dedica economiei. Dar în aceeaşi zi, preşedintele interimar i-a reproşat primului ministru că este mai moale, prea nehotărât în lupta cu Traian Băsescu. Critica a fost exprimată în termeni civilizaţi, ca să nu-i dea premierului motive de supărare.

Merită remarcat faptul că până acum, cu toate că suntem în plină criză politică, din interiorul USL nu s-au auzit ţipete, voci ridicate sau pumni bătuţi în masă. Lucru mare, până acum useliştii şi-au spălat rufele murdare în familie. De la desemnările miniştrilor Educaţiei, şi demiterea sau demisiile lor, la remanierea guvernamentală de la începutul acestei săptămâni, s-au adunat multe rufe murdare.

Miniştri au intrat şi au ieşit din guvern ca şi când ar fi fost nişte muncitori necalificaţi în probă. Ezitările de la vârf sunt mai nefaste pentru stabilitatea politică decât disputele cu opoziţia. Traian Băsescu şi PDL, prin intermediul SIE, sunt acuzaţi că au cheltuit milioane de euro pentru denigrarea ţării.

Dacă guvernul ar fi acţionat ferm. Fără ezitări, efectul denigrării ar fi fost nesemnificativ. Guvernul a creat impresia că nu ştie ce are de făcut. Faptul că s-a lăsat călcat în picioare de nişte adversari  care se aflau la limita de jos a credibilităţii, de un preşedinte care a încasat 7 milioane şi jumătate de voturi împotrivă, a  micşorat statura USL.

Mai lipsesc doar  remarcile preşedintelui interimar pe seama moliciunii Guvernului Ponta pentru a ne face o idee despre ce va urma. Efectele criticilor, aparent uşoare venite din partea lui Crin Antonescu la adresa foştilor miniştri, în special a lui Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, pot avea efecte năucitoare asupra coaliţiei de la putere.

Prin continuarea stării de provizorat, nu rezolvi nimic ţinându-l pe tuşă pe Traian Băsescu. Pe perioada suspendării se putea profita de ocazie pentru a demonstra că poţi face ceva mai mult decât Traian Băsescu. Vorbe, vorbe, vorbe. Cu efecte devastatoare pentru economie şi societate. Până în 12 septembrie când se va da decizia Curţii Constituţionale asupra referendumului câte valuri de criză vor trece peste România?

Dacă Ioan Rus a spus că pleacă cu un gust amar acasă, înseamnă că e putred ceva în USL. Dar Andrei Marga cu ce gust a plecat de la Externe? Sunt prea multe schimbări în interior şi prea puţine în exterior. De parcă nu ar exista în ţara aceasta  nimic altceva decât politică şi politicieni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)