Mai multe organizații internaționale trag un semnal de alarmă cu privire la escaladarea crizei de sănătate din Gaza, în urma descoperirii virusului poliomielitei în apele uzate. Situația actuală a fost adusă în atenția publicului de Rador Radio România, subliniind condițiile de sănătate precare din regiune.
Conform dr. Hanan Balkhy de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), străzile din Gaza sunt invadate de ape uzate și gunoaie, cu un miros puternic de deșeuri fermentate. Această situație, potențată de distrugerea infrastructurii urbane și de hiperdensitatea populației de 2,4 milioane de locuitori pe doar 360 km², favorizează răspândirea bolilor.
Raportul ONU indică distrugerea a 370.000 de case în mai, iar aproximativ 1,9 milioane de persoane au fost strămutate, majoritatea în tabere improvizate. De asemenea, fenomenul „munților de gunoaie”, evidențiat și în Financial Times, a devenit vizibil chiar și din imagini satelitare, cu 140 de astfel de situri identificate în întreaga regiune.
ONG-ul olandez PAX for Peace a notat pe 18 iulie că „poluarea rezultată în urma conflictului” agravează criza sanitară, mai ales în contextul temperaturilor crescute, care favorizează proliferarea rozătoarelor și țânțarilor, vectori ai bolilor.
Situația este complicată și de faptul că în sudul Fâșiei Gaza, stația de epurare Deir el-Balah nu mai funcționează, exacerbând riscul sanitar. Ministerul Sănătății Hamas, în coordonare cu UNICEF și confirmat de Ministerul Sănătății din Israel, a anunțat descoperirea poliomielitei de tip 2 în apele uzate, un virus considerat eradicat din 1999.
Această situație este văzută de Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, ca fiind „extrem de îngrijorătoare”. Un răspuns rapid este crucial pentru a împiedica răspândirea virusului în aceste condiții dificile.
Pe fondul conflictului continuu, disponibilitatea apei potabile a scăzut cu 94%, potrivit unui raport recent al Oxfam, care critică acțiunile guvernului lui Netanyahu, descriind situația ca un „dezastru mortal de sănătate”. Un locuitor din Gaza dispune acum de doar 4,74 litri de apă pe zi, mult sub minimumul recomandat în situații de urgență.
Boala poliomielitei, în general contractată prin ingestia de apă contaminată, rămâne endemică doar în Pakistan și Afganistan, datorită eforturilor de vaccinare globale conduse de OMS, care au redus semnificativ numărul cazurilor de la 350.000 în 1988 la doar șase cazuri în 2021.
Această criză de sănătate, descrisă de ONU ca o „amenințare tăcută”, ar putea avea efecte devastatoare, cu The Lancet proiectând până la 186.000 de decese anticipate, iar The Guardian subliniind impactul indirect al războiului prin malnutriție și lipsa accesului la condiții sanitare adecvate.
În concluzie, situația din Gaza necesită o atenție internațională urgentă pentru a preveni o tragedie sanitară de proporții, într-o regiune deja marcată de dificultăți și suferințe extreme.
Fii primul care comentează