Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cultura sătmăreană stă pe un butoi de pulbere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
George Vulturescu a sustinut luni o conferinta de presa
George Vulturescu a susţinut luni o conferinţă de presă

George Vulturescu atacă dur factorii de răspundere  pe linie de cultură din  judeţul Satu Mare  

  Niciodată în decursul timpului relaţiile dintre instituţiile de cultură din Satu Mare nu au fost atât de tensionate. Din motive care scapă oricărei raţiuni, nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Biblioteca Judeţeană, Direcţia de Cultură, Centrul  Creaţiei, Muzeul Judeţean, Casa de cultură a municipiului, Casa de Cultură a Sindicatelor, Şcoala de Arte, Teatrul de Nord, Filarmonica Dinu Lipatti, toate trag în direcţii diferite, sau, şi mai rău, se ceartă între ele.

Actul de cultură suferă nu doar din subfinanţare, ci şi din lipsa raporturilor normale între aceste instituţii vitale pentru păstrarea unei vieţii spirituale la un nivel acceptabil. Instituţiile de cultură nu pot deveni instrumente de propagandă politică, dacă vor să dăinuie în timp.  Semnale de alarmă vin de peste tot. Riscul să se producă o ruptură totală, ca în comunism, între instituţiile de cultură şi public este mai mare decât oricând. Atmosfera profund viciată are, desigur, o cauză.

Fiecare director încearcă, mai mult în particular, să o explice. Se vorbeşte şi despre organizarea unor acţiuni de protest, mergându-se până la greve şi ieşirea în stradă. Cenzura actului de cultură este un lucru grav, nedemocratic şi neconstituţional, iar aservirea  politică a culturii este un act tot atât de periculos pe cât este aservirea politică a Justiţiei.

Declaraţiile aparent fulminante ale directorului Direcţiei de Cultură,  George  Vulturescu, vin în contextul tensionat al perioadei pe care o parcurgem. George Vulturescu are un punct de vedere personal pe care şi-l expune în urma unor exenimente petrecute la Carei cu ocazia sărbătoririi centenarului Vida Gheza. A devenit deja un obicei ca după orice manifestare culturală să urmeze o ceartă zdravănă.

Acest domeniu sensibil, al culturii spirituale, trebuie tratat nu doar cu respectul cuvenit, ci şi cu înţelegere. În acelaşi timp, oamenii de cultură au o sensibilitate aparte şi nu pot fi călcaţi în picioare. Să sperăm că butoiul cu pulbere nu va exploda, cu condiţia să fie turnată peste el puţină înţelepciune.

George Vulturescu a lansat un atac dur la adresa autorităţilor judeţene

Vineri, 1 martie, cu ocazia aniversării la Carei a 100 de ani de la naşterea sculptorului Gheza Vida, Adrian Ştef – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare – şi-a exprimat nemulţumirea faţă de neimplicarea Direcţiei pentru Cultură în organizarea evenimentului. S-a afirmat că lui George Vulturescu i se va retrage sprijinul politic şi că va fi schimbat din funcţia pe care o deţine.

Ca urmare a acestei situaţii George Vulturescu – directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a judeţului Satu Mare – a convocat o conferinţă  de presă cu scopul de a pune lucrurile la punct în cronologia desfăşurării lor.

Atac nedrept la adresa lui George Vulturescu

Directorul George Vulturescu este convins că este vorba despre un atac nedrept al lui Adrian Ştef – preşedintelului Consiliului Judeţean Satu Mare. Acuzele au fost trecute cu vederea inclusiv de prefectul Eugeniu Avram, prezent la manifestările de la Carei.

În cadrul conferinţei de presă, prin prezentarea calendarului cultural al anului 2013 editat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale pentru anul 2013, George Vulturescu a căutat să arate că această instituţie subordonată Consiliului Judeţean nici nu şi-a propus organizarea unor manifestări dedicate  centenarului Gheza Vida. Ba chiar au fost omise alte 3-4 manifestări la care nu s-a făcut referire expresă pentru a nu fi furate.

În aceste condiţii a fost lansată întrebarea de ce s-au utilizat bani publici pentru tipărirea unei lucrări incomplete. Se naşte o altă întrebare pusă în timpul conferinţei de presă – de ce n-au ştiut tinerii de la Casa Creaţei despre o serie de evenimente culturale ale judeţului.

Calendarul invocat nu respectă evenimentele culturale la nivel de judeţ

Direcţia pentru Cultură încă pe 25 ianuarie a prezentat prefectului Avram faptul că va avea loc Centenarul Gheza Vida. A fost propus şi un proiect de program al manifestărilor care ar fi urmat să se defăşoare pe 28 februarie, ziua în care s-a născut marele artist. Evenimentele urmau să se organizeze independente de cele de la Baia Mare.

La momentul respectiv George Vulturescu intenţiona să implice în manifestări mai multe instituţii sătmărene de cultură. Gheza Vida nu poate fi furat băimărenilor, a spus George Vulturescu, motiv pentru care s-a dorit organizarea unor manifestări independente de cele din judeţul lui de naştere.

Programul iniţal propunea organizarea unei expoziţii de fotografii (lucrări monumentale din judeţul Maramureş), dar şi ale  celor din colecţia Muzeului Judeţean Satu Mare, lansarea de pliante ş.a. În timp ce se pregătea manifestarea menţionată a fost găsită şi familia de la Carei care deţine lucrări de sculptură executate de artist, care se credeau dispărute. Au fost apoi contactate personalităţi culturale ale căror texte scrise au fost incluse în pliantul editat de Direcţia de Cultură, inclusiv primul interviu al lui Gheorghe Vida – fiul artistului.

Cu referire la Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, George Vulturescu a afirmat: “El voia ca toate aceste manifestări să fie puse sub gheata tânărului, imberbului, deosebitului om din Odoreu, cunoscut prin activitatea sa homosexuală de la Căminul Cultural din Odoreu de ani de zile.

Eu nu sunt nici homosexual, nu promovez nici amante la Consiliul Judeţean, nu sunt nici din familie de corupţi. Vă daţi seama de ce nu am nicio trecere”.

George Vulturescu a mai menţionat faptul că senatorul Valer Marian a fost dezinformat cu privire la organizarea manifestărilor de la Carei.

Conlucrarea cu Muzeul a fost obstrucţionată

Pe 2 februarie, a menţionat Vulturescu, a trimis la Muzeul Judeţean cererea pentru a i se pune la dispoziţie lucrările semnate Gheza Vida, existente la această instituţie.

Personalul Consiliului Judeţean a obstrucţionat demersul directorului Direcţei de Cultură de a organiza acest eveniment. Dovada că de la Muzeu nu s-a răspuns la scrisoarea respectivă.

Cei de la Consiliul Judeţean au găsit-o ulterior pe Daniela Ciută, soţia unui distins consilier liberal de la Carei, pe care au mandatat-o să se deplaseze la Cluj-Napoca pentru a lua legătura cu academicianul Marius Porumb – ginerele sculptorului – şi soţia acestuia, în vederea organizării manifestărilor. Astfel a fost confiscată şi plagiată ideea organizării evenimentelor programate pe 28 februarie şi nu pe 1 martie.

Ca urmare a acestei situaţii până şi prefectul Eugeniu Avram l-a rugat pe George Vulturescu să renunţe la propria idee, fără a da detalii. Chiar şi în aceste condiţii Direcţia pentru Cultură a realizat un pliant tipărit în 50 de exemplare, predat directorului Bogdan Georgescu de la Carei, înainte de momentele desfăşurate la Monumentul Ostaşului Român.

O altă manifestare furată organizată de Casa Creaţiei Satu Mare este intitulată Archaeus, Această denumire este utilizată de aproape 18 ani într-un judeţ vecin.

Părtaşi ai furturilor menţionate sunt preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, dar şi prefectul Eugeniu Avram. George Vulturescu este convins că implicarea doamnei Ciută a fost deliberată, pentru a transforma momentul de la Carei într-unul girat de liberali, fapt ce dăunează PSD-ului.

Referitor la lucrările în derulare în parcul din vecinătatea Monumentului Ostaşului Român din Carei, directorul George Vulturescu a menţionat că este vorba despre un proiect al Consiliului Judeţean, început încă în anul 2009, despre care probabil preşedintele Adrian Ştef a şi uitat.

Cui folosesc aceste minciuni lansate de unii, s-a întrebat George Vulturescu? Să fie doar pentru a-l ridica pe Felician Pop?

Convins că s-a implicat suficient în iniţerea demersurilor privind aniversarea centenarului Gheza Vida, directorul George Vulturescu a spus că este de acord să fie schimbat din funcţie, dar cu respectarea legalităţii, nu prin a-i murdări imaginea şi munca de o viaţă. El nu a fost membru de partid, a avut doar susţinerea unor formaţiuni politice. În timp a făcut politică culturală indiferent de funcţia ocupată.

S-a subliniat faptul că atacul împotriva sa a pornit încă de la placa comemorativă şi apoi amplasarea bustului generalului Bem Jozsef de la Cărăşeu. Dosarul 489/30 august 2010 nu are nici acum avizul Direcţiei pentru Cultură. George Vulturescu se consideră nevinovat în toate situaţile menţionate mai sus.

 

Mai jos puteţi viziona o parte din declaraţia directorului George Vulturescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns