
Un studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) arată că o treime dintre liceeni și aproape un sfert dintre elevii de gimnaziu petrec peste 5 ore pe TikTok într-o zi obișnuită. Totodată, cele mai puțin utilizate surse de informare în rândul elevilor sunt presa scrisă, radioul și publicațiile online.
Platformele preferate de elevi
Conform studiului „Relația cu informația și obiceiurile de consum media ale copiilor și tinerilor din România”, principalele platforme folosite de elevii de liceu și gimnaziu sunt Instagram, WhatsApp, TikTok și YouTube. În cazul elevilor din clasele primare, cele mai utilizate aplicații sunt YouTube, WhatsApp și Roblox. De asemenea, ChatGPT este cel mai cunoscut și utilizat instrument de inteligență artificială (IA) în rândul elevilor.
Ce subiecte urmăresc tinerii?
Elevii se consideră cel mai bine informați în privința trendurilor și meme-urilor online, sănătății, culturii pop, influencerilor și comunităților digitale, educației și sportului. În schimb, se declară mai puțin sau deloc informați despre politica internă și externă, precum și despre alegerile din România din 2024.
Cristina Lupu, directoarea executivă a CJI, subliniază importanța dezvoltării gândirii critice în rândul tinerilor:
„Finalul anului 2024 a demonstrat cât de esențial este ca tinerii să poată distinge între fapte și opinii, să înțeleagă mecanismele rețelelor sociale și să fie conștienți de influența pe care o au creatorii de conținut asupra lor.”
Cum verifică elevii informațiile?
Studiul arată că 6 din 10 elevi de liceu consideră adevărată o informație dacă le confirmă convingerile anterioare – un fenomen cunoscut sub numele de bias de confirmare. Deși 80% dintre liceeni și 50% dintre elevii de gimnaziu declară că verifică sursa informațiilor, mulți se limitează la compararea acestora din mai multe surse, fără a analiza credibilitatea lor. În procesul de verificare, profesorii ocupă un loc important, elevii apelând adesea la aceștia pentru clarificări.
Educația media – o necesitate
Cristina Lupu subliniază că educația media este esențială pentru un mediu informațional sănătos:
„Elevii trebuie să învețe nu doar despre pericolele internetului – dezinformare, bullying, dependență digitală – ci și despre modul în care pot folosi internetul în mod creativ.”
CJI derulează din 2017 Programul de educație media, prin care oferă cursuri pentru profesori și elevi, dezvoltând resurse educaționale. Până în prezent, peste 800 de profesori și 150.000 de elevi au participat la acest program.
Despre studiu
Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Fondation Botnar și co-finanțată de Uniunea Europeană prin proiectul BROD (Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media). Rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul CJI, iar o analiză detaliată poate fi urmărită pe canalul de YouTube al organizației.
Fii primul care comentează