Image 1
Image 2

MODEL DE CAMPANIE ELECTORALĂ

Cum își începe campania electorală Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene?

Un exemplu de cum ar trebui abordate problemele în campania electorală pentru Parlamentul European o oferă chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Candidată pentru un nou mandat, președinta Comisiei își începe campania electorală cu o întâlnire cu peste 70 de reprezentanți ai companiilor, lideri ai industriei europene. Această întâlnire cu mediul de afaceri este un prim semnal că se pune totul în joc, mai ales resurse financiare, pentru competiția din 9 iunie 2024.

Actuala campanie electorală pentru forumul european se desfășoară în condiții speciale. Critici vin de peste tot, inclusiv de la propriul partid, CDU. Companiile se plâng că sub conducerea ei Comisia nu s-a arătat foarte interesată de problemele economiei. Nu reglementările prea multe multe ar trebui să fie în centrul atenției, ci competitivitatea industriei Europei în raport cu industria americană și asiatică.  Sunt promisiuni că în următoarea legislație abordarea se va schimba?

Printre cei prezenți la întâlnire s-au numărat șeful BASF, Martin Brudermüller, și CEO-ul Covestro, Markus Steilemann. Directorii executivi au spus clar în cadrul întâlnirii: planul industrial pentru Europa pe care îl cer este despre completarea Pactului Verde, cu care Europa dorește să fie neutră din punct de vedere climatic și să rămână competitivă până în 2050.

Green Deal are nevoie urgent de un plan de afaceri. Comisia a neglijat acest lucru până acum – acum trebuie să corecteze greșeala.

Cu toate acestea, ideile grupului PPE cu privire la două legi care se numără printre cele mai importante măsuri din concept nu sunt în concordanță cu obiectivele Green Deal: interzicerea motoarelor cu ardere și legea pentru refacerea naturii. În ambele cazuri, fracțiunea, care include și CDU, vrea ca von der Leyen să se îndepărteze de politica ei de până acum.

Liderul grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber (CSU ), anunțase deja în trecut că dorește să anuleze interdicția motoarelor cu ardere în cazul în care conservatorul PPE devine cea mai puternică forță din Parlamentul UE la alegerile europene din iunie. La o conferință de presă comună săptămâna trecută, von der Leyen a comentat și el despre acest lucru.

Din 2035, nu vor fi înmatriculate vehicule noi cu motoare cu ardere în UE. Aceasta este deja o afacere încheiată. Retragerea acestui semnal important pentru industria auto acum poate fi bine primită de unul sau două grupuri de alegători care se plâng de „cultura interzicerii” a UE. Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi de mare ajutor industriei.

Dimpotrivă: o îndepărtare de motoarele cu ardere nu ar provoca decât confuzie în rândul industriei și al investitorilor care plănuiesc pe termen lung și care orientează deja totul spre electromobilitate. Ceea ce este nevoie acum este extinderea infrastructurii necesare și nu abandonarea importantei legi Green Deal.

Din această cauză fermierii din toate țările UE protestează. Proteste vor avea loc și împotriva  Legii  pentru protejarea naturii dacă PPE reușește să o impună pe Ursula von der Leyen președintă a Comisiei după alegerile din 9 iunie. Legea  are ca scop readucerea a 20%din zonele terestre și maritime ale UE la starea inițiala în următorii ani.

Marți 27 februarie, Parlamentul UE de la Strasbourg votează  „procedura de trilog” asupra legii. Deși este vorba despre textul de lege care a fost deja negociat, în final s-ar putea ca legea să nu întrunească o majoritate în plen pentru că grupul PPE nu vrea legea. Protestul fermierilor, care au blocat încă o dată străzile în fața parlamentului de la Bruxelles cu tractoarele lor luni, este prea mare ca să nu fie luat în serios.

Și aici, industria – inclusiv marile companii alimentare precum Unilever și Nestlé – s-a pronunțat în favoarea legii și a precizat că acesta nu a fost un „exercițiu de putere a florilor”, ci mai degrabă o propunere legislativă importantă pentru conservarea mediului.

Dacă legea refacerii naturii eșuează în Parlament este probabil să dispară complet de pe agenda Comisiei UE . Aceeași soartă a avut-o deja și regulamentul privind pesticidele. Legea care urmărea să reglementeze și să minimizeze utilizarea substanțelor chimice a fost, de asemenea, respinsă în parlament. Mai multe surse spun că în cele din urmă a murit.

În loc să încerce să obțină voturi, președintele Comisiei ar trebui să se concentreze pe sarcina principală a următoarei perioade legislative: și anume îmbunătățirea competitivității UE. Și acest lucru este în conformitate cu Green Deal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with