Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

GESTIONAREA BUGETULUI FAMILIAL

Cum reușesc românii să economisească și să-și monitorizeze cheltuielile

Cum reușesc românii să economisească și să-și monitorizeze cheltuielile
Studiul realizat de ING Bank România evidențiază diversele modalități prin care românii își monitorizează și gestionează cheltuielile în familie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În contextul economic actual, românii își gestionează bugetul familial cu mare atenție și folosesc diverse metode pentru monitorizarea cheltuielilor.

 

În actualul context economic, gestionarea eficientă a bugetului familial a devenit o prioritate pentru mulți români. Un studiu realizat de ING Bank România relevă modul în care familiile și cuplurile din România își împart și monitorizează cheltuielile, evidențiind provocările și soluțiile pe care le adoptă în acest sens.

 

Un procent semnificativ dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia, respectiv 38%, nu și-au monitorizat aceste cheltuieli în niciun fel în ultimii doi ani. Doar 17% dintre aceștia au un buget bine definit pentru viitor, subliniind o nevoie acută de educație financiară și de instrumente eficiente de gestionare a finanțelor personale.

 

Pentru cei care își monitorizează cheltuielile comune, aplicația bancară este instrumentul preferat, utilizată de 36% dintre respondenți. Aproape jumătate dintre participanții la studiu (48%) își gestionează cheltuielile la comun, iar dintre aceștia, 86% își împart cel mai frecvent cheltuielile cu partenerul de viață. Tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani sunt mai înclinați să își împartă cheltuielile cu părinții (28%), dar majoritatea (66%) preferă să facă acest lucru în cuplu.

 

Participanții la studiu au afirmat că împart cheltuielile pentru alimente (89%), utilități (83%), vacanțe (75%) și întreținerea locuinței (72%). Vacanțele reprezintă cel mai comun motiv pentru economisire, pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, 21% dintre respondenți au declarat că nu reușesc să economisească.

 

 

Cei care reușesc să pună bani deoparte economisesc în principal pentru vacanțe (61%), îngrijirea sănătății (45%) și viitorul copiilor (44%). Tinerii economisesc mai mult pentru a cumpăra o locuință (26%) și mai puțin pentru sănătate sau pensie, însă vacanțele rămân o prioritate și pentru aceștia (61%).

 

Majoritatea respondenților preferă să își păstreze banii într-un cont bancar. Cei care păstrează doar o parte din bani împreună au declarat că îi țin cash în casă. Principalele beneficii ale unui cont comun includ administrarea cheltuielilor pentru casă (57%), ușurința în gestionarea banilor (52%) și achitarea datoriilor comune (43%).

 

 

Totuși, există și reticențe în privința conturilor comune. Principalul motiv este obișnuința de a gestiona banii separat (34%), dorința de a avea control complet asupra finanțelor (23%) și teama că altcineva ar putea accesa banii fără permisiune (21%).

 

Tinerii între 18 și 29 de ani sunt mai înclinați să își gestioneze singuri banii și economiile, consultându-se mai puțin cu partenerul înainte de a face achiziții mari (52% față de 71-74% pentru cei mai în vârstă). În plus, mai mulți bărbați preferă să își gestioneze investițiile singuri (21% față de 7% dintre femei).

 

Respondenții cu venituri mai mari și un nivel de educație mai ridicat economisesc lunar mai mult, având un fond de siguranță (3-6 salarii) și investiții. Aceasta subliniază importanța educației financiare și a planificării pentru a asigura stabilitatea financiară pe termen lung.

Studiul realizat de ING Bank România evidențiază diversele modalități prin care românii își monitorizează și gestionează cheltuielile în familie. Deși mulți nu își monitorizează eficient finanțele, există un interes crescut pentru utilizarea aplicațiilor bancare și pentru gestionarea comună a cheltuielilor. Economisirea pentru vacanțe, sănătate și viitorul copiilor rămâne o prioritate, iar educația financiară este esențială pentru a îmbunătăți gestionarea finanțelor personale.

 

CITEȘTE ȘICreșterea salariului minim pe economie vine cu bani mai puțini

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Cei doi români ucişi în atacul din Algeria au fost repatriaţi

Cei doi români ucişi în atacul din Algeria au fost repatriaţi. După aterizarea aeronavei în jurul orei 7, în incinta bazei aeriene a avut loc şi un scurt ceremonial, incluzând şi o slujbă religioasă, la care au fost prezenţi oficiali ai MAE şi MApN, precum şi membri şi apropiaţi ai familiilor celor doi români.