Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PREGĂTIRILE PENTRU NOUL AN ȘCOLAR

Cum s-au schimbat lucrările din școli de-a lungul anilor

Cum s-au schimbat lucrările din școli de-a lungul anilor
Aceste schimbări reflectă eforturile administrațiilor locale de a moderniza sistemul educațional
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Mulți dintre cititorii noștri își amintesc cu drag perioada copilăriei, în special cei care au crescut la țară, când erau martori la diverse întâmplări. În urmă cu aproximativ 40-45 de ani, ultimul sunet de clopoțel din 15 iunie marca începutul vacanței de vară pentru elevi, iar pentru directorii de școli începeau pregătirile pentru noul an școlar din 15 septembrie.

 

 

După plecarea elevilor, școlile și grădinițele erau preluate de echipe de muncitori care se ocupau de reparații și igienizare. Zugravii, tâmplarii și vopsitorii reparau mobilierul, ferestrele și ușile, iar sălile de clasă erau pregătite pentru un nou început. Deși pentru generațiile actuale aceste lucrări par de domeniul trecutului, pe atunci era necesar să se repare mobilierul vechi și să se igienizeze sălile din cauza sobelor de teracotă care umpleau clasele cu fum în timpul iernii.

 

 

Cu trecerea anilor, lucrurile s-au schimbat. Încălzirea centrală a înlocuit sobele cu lemne, iar mobilierul vechi a fost înlocuit cu unul modern. În multe școli au fost instalate table inteligente și s-au creat laboratoare de informatică, dotate cu calculatoare. Acum, pregătirile pentru începutul anului școlar diferă mult față de cele din trecut, iar multe dintre activitățile de atunci au dispărut.

 

 

În județul Satu Mare, anul școlar 2024-2025 va începe pentru 51.737 de elevi și preșcolari. Majoritatea primarilor din județ au confirmat că pregătirile pentru noul an sunt încheiate. De exemplu, în comuna Odoreu, au fost igienizate doar cinci săli de curs care necesitau acest lucru, restul lucrărilor fiind finalizate. Primarul a menționat și pregătirea unui cabinet medical pentru elevi. În comuna Batarci, primarul a subliniat că asigurarea condițiilor de educație similare cu cele din Occident este o prioritate, iar dotările moderne sunt esențiale.

 

 

Situația este diferită în comuna Pişcolt, unde două clădiri școlare se află în reabilitare, iar anul școlar va începe în alte imobile temporare. Lucrările vor fi finalizate cu câteva luni înainte de termen. În Halmeu, pregătirile sunt aproape finalizate, iar mobilierul nou urmează să fie montat în sălile de clasă. Alte comune, precum Tarna Mare și Pomi, au trecut prin reabilitări recente și au fost dotate cu echipamente moderne, inclusiv microbuze electrice pentru transportul elevilor.

 

 

Aceste schimbări reflectă eforturile administrațiilor locale de a moderniza sistemul educațional și de a oferi condiții optime pentru elevi și cadre didactice, chiar dacă în unele locuri persistă provocările.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns