Cum se poate pregăti cineva pentru un colaps economic? Ce ar trebui să facem cu banii? Cum ne putem asigura că familia noastră va fi bine? Cum ne putem pregăti dacă resursele noastre sunt extrem de limitate?
Odată ce oamenii înţeleg că economia mondială se prăbuşeşte şi va continua să se prăbuşească, următorul pas va fi, pentru majoritatea oamenilor, să se pregătească pentru furtuna ce vine. Şi de unde ar trebui să începem?
Adevărul este că nu ne confruntăm cu toţii cu acelaşi set de circumstanţe, aşa că pregătirea va fi diferită pentru fiecare individ. Există tutuşi câteva principii fundamentale de care putem ţine seama toţi. De exemplu, când vine o furtună financiară nu este momentul potrivit să arunci cu banii pe excursii şi jucării noi, menţionează Theeconomiccollapseblog.com.
Atunci când vremurile sunt dificile, fiecare ban câştigat din greu devine mult mai valoross şi trebuie să ne obişnuim să ne descurcăm cu resursele noastre limitate.
Această prosperitate de care ne bucurăm de zeci de ani şi care părea infinită nu ne-a dat nici un indiciu despre cum să ne comportăm în perioadele de colaps financiar. Putem învăţa multe din trecut, aşa că n-ar fi rău să punem mâna pe o carte ce redă viaţa din timpul marii crize din anii ’30.
O altă caracteristică cheie este flexibilitatea. Oricine a petrecut ceva timp în armată ştie că puţine planuri ies perfect. Pe măsură ce economia globală se prăbuşeşte, iar lumea devine un loc din ce în ce mai instabil, condiţiile se vor schimba rapid. Ce ar putea funcţiona foarte bine în această situaţie ar putea fi exact pasul greşit de acum 6 luni. Dacă nu eşti dispus să te adaptezi unei schimbări majore te vei confrunta cu multe dificultăţi în anii ce vin.
Cele mai comune întrebări pe care oamenii şi le pun despre cum să supravieţuiască colapsului economic sunt următoarele:
1. Cum să încep?
În 2008, atunci când criza financiară a lovit, care a fost cel mai mare pericol? Oamenii şi-au pierdut slujbele şi nu-şi mai puteau plăti facturile. Şi-au pierdut casele, iar unii dintre ei chiar şi vieţile. Nu vrem ca asta să ni se întâmple şi nouă. Aşa că e nevoie de un fond de urgenţă care să vă acopere cheltuielile cel puţin pentru 6 luni. Dacă nu mai ai un loc de muncă sau afacerea ta nu mai merge bine vei putea suprevieţui până când îţi vei da seama care va fi următoarea ta mişcare. Dacă în prezent trăieşti de la un salariu la celălalt, eşti foarte vulnerabil.
2. Ce ar trebui să fac cu banii mei?
Oamenii vor întotdeauna să ştie unde ar trebui să-şi plaseze banii. Prima destinaţie ar fi un fond de urgenţă. Majoritatea dintre noi nu are aşa ceva. Iar apoi nu ar fi indicat să-i investim pe toţi în acelaşi loc. Nu-i ţine pe toţi la aceeaşi bancă şi nici sub saltea. Iar zilele acestea nici nu te gândi să cumperi acţiuni sau obligaţiuni. Bursa de valori nu este un prieten de nădăjde.
3. Ar trebui să investesc în metale preţioase?
Pentru mulţi oameni investiţia în metalele preţioase este cu adevărat o ideea bună, pentru că li s-a spus că acestea au valoare în timp, spre deosebire de monedele fiat. Dacă faceţi această alegere să fiţi cât mai bine informaţi, pentru că dacă vă aruncaţi orbeşte s-ar putea să vă ardeţi la un moment dat. În plus, trebuie să fiţi pregătiţi pentru fluctuaţii ale valorii lor pe viitor. Vor veni vremuri când aurul şi argintul se vor devaloriza.
4. Să-mi plătesc toate datoriile?
Mulţi spun că nici nu ar trebui să ne deranjăm cu achitarea tuturor datoriilor pentru că sistemul financiar se va prăbuşi oricum. Şi totuşi e posibil ca băncile să nu dea faliment şi să-şi poată continua activitatea. Cel puţin pe termen scurt. Aşa că ar putea fi o ideea bună să ne plătim toate datoriile. Când te încolţesc problemele financiare nu vrei ca debitorii să te urmărească. Achitarea facturilor aduce multă libertate, iar în acest mediu este înţelept să fii cât mai independent posibil.
5. Ce se întâmplă dacă nu ai bani să te pregăteşti?
În acest mediu economic nu este nici o surpriză că multe familii se luptă pentru a supravieţui în fiecare lună şi nu pot economisi mare lucru din venitul limitat de care dispun. În cazul acesta cel mai bun sfat ar fi reducerea cheltuielilor.
Cu cât este mai mic venitul, cu atât va conta mai mult să ai nişte bani puşi deoparte. Este timpul şi pentru a ne căuta modalităţi de a ne creşte venitul. S-ar putea să se reducă timpul petrecut în faţa televizorului, dar nu este momentul să fim leneşi. Vom primi răsplata mai târziu. Nu vă fie teamă să lucraţi mai cu spor decât până acum.
6. Să închiriez sau să cumpăr?
Răspunsul diferă de la caz la caz. Dacă închiriem, beneficiem de mai multă flexibilitate. Ne putem muta pentru un nou job sau o nouă oportunitate fără a vinde o casă. Şi putem evita multe dintre cheltuielile şi grijile care derivă din calitatea de proprietari.
Dacă achiziţionăm o casă ne înhămăm la cheltuieli de întreţinere pentru mulţi ani. Într-un mediu foarte inflaţionist, am putea avea multe beneficii. De asemenea, dobânzile sunt foarte scăzute în prezent. Şi nu va fi foarte dificil să ne închiriem proprietatea. Va fi însă mult mai greu să ne mutăm în cazul în care va trebui să schimbăm oraşul.
7. Ce se întâmplă cu sănătatea mea?
În următorii ani sănătatea noastră ar trebui să rămână în parametrii normali. Dar adevărul este că nu prea suntem în formă şi nu este o idee bună să fim dependenţi în totalitate de medicamente şi de doctori. Chiar dacă am beneficia de condiţii economice perfecte ar fi o idee foarte bună să învăţăm ce putem face noi singuri pentru a ne îmbunătăţi sănătatea. Lucru cu atât mai important cu cât ne aflăm într-o instabilitate economică omniprezentă.
8. Ar trebui să depozitez mâncare?
Da. Pe termen lung se poate pune problema de a ajunge în situaţia lipsei alimentelor. Preţul acestora va creşte considerabil, iar mâncarea pe care o stochezi acum s-ar putea să devină foarte valoroasă peste câţiva ani. În plus nu putem şti niciodată când ne va lovi un dezastru major sau ne vom găsi într-o situaţie de urgenţă, aşa că este întotdeauna bine să fim cât mai puţin dependeţi de sistem. Am putea chiar să ne amenajăm o mică gradină de zarzavaturi. Ce-ar fi să încercăm?
9. Ar trebui să păstrez apă?
Este întotdeauna bine să avem nişte apă pusă deoparte în cazul în care apare o urgenţă. Şi ar trebui să împrospătezi periodic stocul. Dar mai important este să te asiguri că tu şi familia ta aveţi acces la o sursă de apă pe care vă puteţi baza oricând.
10. De ce am nevoie în afară de alimente şi de apă?
Orice folosim în mod curent sau ce am putea folosi în caz de urgenţă trebuie luat în considerare pentru a fi stocat. De exemplu, dacă nu ai putea cumpăra hârtie igienică de la magazin, ce ai face?
11. Ce se întâmplă dacă nu mai funcţionează reţeaua de energie electrică?
Aceasta este o problemă importantă, mai ales dacă locuim într-o zonă cu climă rece. Un generator de rezervă ne va fi foarte util în asemenea circumstanţe. Sau un sistem solar sau eolian. Soluţiile de energie alternativă sunt minunate, în cazul în care ni le permitem, iar independenţa noastră faţă de sistem va creşte.
12. Să mă mut din oraş?
Nu există un răspuns uşor. În zilele noastre o slujbă bună este aur pur. Poate fi foarte dificil să demisionezi de la un loc de muncă bun şi să te muţi în mijlocul pustietăţii.
Dar, fără nici o îndoială, pe viitor traiul va deveni mai bun în oraşele mici. Până la urmă contează să facem ce este mai bine pentru familiile noastre. Decizia ne aparţine.
Fii primul care comentează