Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

REGULI ȘI SCHIMBĂRI

Cum se calculează pensiile în 2025

Cum se calculează pensiile în 2025
Noile modificări urmăresc crearea unui sistem de pensii mai echitabil și sustenabil, ajustând criteriile de eligibilitate și modalitatea de calcul pentru beneficiari.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Începând cu 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 a înlocuit integral Legea nr. 263/2010, aducând modificări majore în sistemul public de pensii din România. Noua legislație vizează creșterea echității și clarității, dar și îmbunătățirea condițiilor pentru pensionari.

 

 

Principalele modificări aduse de noua lege:

 

1. Recalcularea pensiilor

 

Pensiile vor fi recalculate automat, incluzând veniturile nepermanente (sporuri, prime) asupra cărora s-au plătit contribuții.

 

Pensionarii trebuie să aducă adeverințe de la foștii angajatori dacă aceste documente lipsesc din dosarul de pensie, având la dispoziție 6 luni.

 

2. Interdicția cumulării pensiei cu salariul

 

Din 1 ianuarie 2024, cei care continuă să lucreze după atingerea vârstei de pensionare nu vor mai putea primi pensie și salariu simultan, dacă rămân angajați în același loc de muncă.

 

3. Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu copii

 

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii până la 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii.

 

4. Reevaluarea stagiului minim de cotizare

 

Doar perioadele în care s-a plătit efectiv contribuția de asigurări sociale vor fi luate în calcul, perioadele asimilate fiind eliminate.

 

5. Recunoașterea perioadelor de masterat și doctorat

 

 

Anii de studiu pentru masterat și doctorat vor fi luați în considerare la calculul pensiei pentru limită de vârstă, însă nu vor fi incluși la pensia de invaliditate.

 

6. Eliminarea pensiei anticipate fără penalizare

 

Pensia anticipată va fi acordată doar cu penalizare.

 

Persoanele care au beneficiat de pensie anticipată conform Legii 263/2010 vor avea pensia ajustată prin menținerea diminuării aplicate inițial.

 

7. Pensiile pentru limită de vârstă cu reducerea stagiului

 

Cei care au cotizat cu cel puțin 5 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensionarea cu până la 5 ani mai devreme.

 

8. Acordarea de puncte suplimentare pentru stagiile lungi

 

0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 ani;

 

0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 ani;

 

1 punct pentru fiecare an peste 35 ani.

 

9. Noua formulă de calcul a pensiilor

 

Cuantumul pensiei se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte obținut de asigurat cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.
Punctajul total include:

 

 

Punctele de contribuție;

 

Punctele de stabilitate;

 

Punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

 

Noile modificări urmăresc crearea unui sistem de pensii mai echitabil și sustenabil, ajustând criteriile de eligibilitate și modalitatea de calcul pentru beneficiari.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*