
În primul rând nu au fost pregătiți din timp candidații. Au rămas mai puțin de două luni până la duminica alegerilor și partidele încă bâjbâie după candidați.
Nu doar PSD și PNL nu și-au desemnat candidați, dar nici celelalte partide nu au fost mai harnice. La AUR se resimte lipsa de experiență. Alianța Dreapta Unită nu este sudată.
Dincolo de retorica despre democrație, despre schimbare, până la urmă este vorba despre o luptă pentru putere, pentru influență, pentru resurse.
Cum este vorba despre alianțe electorale și nu despre partide care intră singură în alegeri, întârzierea este de înțeles. Negocierile s-au purtat în spatele ușilor închise, departe de alegători.
Acum în pragul campaniei electorale, întrebarea este cum se va derula campania electorală în județele, în localitățile în care PSD și PNL nu au căzut de acord să desemneze un candidat comun.
Nimeni nu l-a întrebat pe alegătorul liberal dacă este dispus să voteze un candidat PSD la primărie sau la consiliul județean. Nu a fost întrebat nici alegătorul social democrat dacă va vota un candidat care face parte din PNL.
Există însă un serios segment electoral care apreciază alianțele electorale. Mare parte dintre această categorie de alegători nu se prezintă la vot dacă în urma sondajelor se constată că partidele, candidații preferați de ei nu au șansa de a câștiga. Cu tot respectul, dar există un spirit de turmă. Sondajul făcut de Nicușor Dan care l-a plasat pe Piedone înaintea lui a fost o momeală care a prins.
Cu tehnologia de azi, cu țesătura ca o pânză de păianjen a rețelelor de socializare, Tik Tok, Facebook, știri de 30 de secunde, scoase din context, breaking news-uri, site-uri individuale… Totul este fragmentat, totul este mărunțit, totul este denaturat. De ce să te mai duci la vot?
Cu toate că oferta electorală va fi generoasă, dată fiind poziția dominantă a partidelor mari, atenția publicului se concentrează asupra PSD și PNL. Dacă mai sus ne întrebam cum se va derula campania electorală în județele în care PSD îi PNL au candidați proprii, răspunsul l-a dat deja Rareș Bogdan. Județele și localitățile conduse de liberali arată mai bine decât județele gestionate de social democrați.
Acest lucru sună ca o declarație de război. Și va fi război. După ce sunt anunțați candidații la nivel locale nimeni nu se mai interesează de situația de la București.
În fiecare județ, în fiecare capitală de județ, în multe localități, va apare un Piedone, o Diana Șoșoacă, un candidat agresiv care va ataca în stânga și în dreapta cu toate armele din arsenalul electoral neconvențional.
Politicienii se ceartă, dar rareori își mai aduc aminte din ce motive. Odată creată atmosfera de competiție, lucrurile se echilibrează. Raporturile dintre competitori se modifică în funcție de prestația generală a fiecărui partid, a fiecărei alianțe, dar mai ales a candidaților la primării și consilii județene.
Ceea ce lipsește la aceste alegeri sunt locomotivele. Cătălin Cîrstoiu, prea târziu aruncat în luptă, nu va trage PSD și PNL după el. Mai degrabă cele două partide se văd obligate să-l tragă după ele. Piedone este o locomotivă pentru micul partid social liberal umanist.
În timp ce în câteva județe PNL mizează pe Ilie Bolojan, Emil Boc, Gheorghe Flutur, PSD nu are figuri extrem de reprezentative la nivel teritorial. În schimb întregul partid social democrat se transformă într-o mașinărie de vot.
Alianța Dreapta Unită nu și-a găsit tonul unitar pentru întreaga țară, iar AUR, partidul lui George Simion, este de-a dreptul bulversat.
Date fiind lipsurile tuturor partidelor încă este prea devreme să intuim cum se va desfășura campania electorală la nivel de țară. Majoritatea alegătorilor cred că va fi murdară.
Fii primul care comentează