Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cum va arăta lumea în următorii 100 de ani?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu te-ai întrebat niciodată ce laşi în urma ta şi cum va arăta lumea în care vor trăi nepoţii tăi?, intreaba money.ro.

La acelasi lucru s-a gandit si economistul Daron Acemogul de la MIT, in timp ce asteapta nasterea fiului sau. Documentul sau se refera la trenduri sociale, politice si economice din ultii 100 de ani si face proiectii pentru viitor.

Iata cum va arata lumea pe care o lasam mosternire nepotilor nostri:

 

 * Poluarea se va inrautati

Industrializarea Chinei inseamna ca emisiile de CO2 si schimbarile climatice se vor inrautati. Singurul mod in care se poate preveni acest lucru este printr-un transfer radical la o energie curata – un concept care ar fi imposibil de adoptat la nivel global.

 * Regimurile islamice vor cadea

Tinerii din tari precum Egipt, Siria si Arabia Saudita sunt tot mai constienti de faptul ca guvernul incearca sa le controleze vietile. Simtamantul oamenilor legat de schimbarile politice se va accentua si se vor intoarce impotriva regimurilor. Femeile si minoritatile vor lupta pentru drepturi, iar folosirea religiei pentru controlarea societatii va lua sfarsit.

* Razboaiele ar putea disparea

Razboaiele internationale si cele civile au inceput sa scada in ultimii 60 de ani, iar trendul va continua. Grupari precum ONU faciliteaza discutiile intre natiuni si pot preveni repetarea unui nou Razboi Rece.

 * Oamenii vor trai mai mult

Noua tehnologie, medicamentele si vaccinele ii vor face pe copii de acum sa traiasca mai mult decat parintii lor. Bolile se vor imputina, iar economia globala ar putea inflori. Natiunile avansate vor sari in ajutorul tarilor sarace din Asia si Africa.

* Robotii vor inlocui muncitorii si fermierii

Pe masura ce tehnologia avanseaza, munca agricola si cea de manufactura vor trece la un alt nivel. Muncitorii si fermierii vor fi inlocuiti de roboti. Acest lucru ori ii va duce pe oameni in saracie, ori ii va trimite catre locuri de munca pe bani mai multi.

* Clasa de mijloc va muri

Evolutia tehnologica a aduce profituri mai mari pentru cei bogati. In acelasi timp, muncitorii chinezi vor dori salarii mai mari, iar cererea de mana de munca ieftina va creste. Acest lucru inseamna ca prapastia dintre clase se va adanci, iar clasa de mijloc va disparea.

* Vom avea masini automate

Ca si in secolul acesta, in urmatorii 100 de ani vom vedea o multime de inovatii tehnologice si farmaceutice. Este foarte clar ca nu am ajuns la capatul erei inovatiei, iar peisajul ethnic se va schimba la fel de drastic ca si pana acum.

* Democratia va da inapoi

Democratia se afla sub atac in Statele Unite. Prapastia dintre bogati si saraci se va adanci, iar banii sunt esentiali in exercitarea puterii politice. In acelasi timp cetatenii din intreaga lume au observant cat de bine functioneaza modelul autoritar al Chinei. Acest lucru inseamna ca revolutia drepturilor omului s-ar putea opri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns