Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

GHID AL PROCESULUI DE VOTARE

Cum votăm, pas cu pas

Cum votăm, pas cu pas
Procesul de votare de duminică, 9 iunie, va începe la ora 7.00 și se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Acest proces se va putea prelungi...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… în mod excepțional, până la ora 23.59, în cazul în care mai sunt votanți la rând. Aproape 19 milioane de români cu drept de vot își vor exprima opțiunile.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale din 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă are 100 de ani.

 

La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului. Alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot pentru alegerea: cetăţenilor români în Parlamentul European, preşedintelui Consiliului Judeţean, Consiliului Judeţean, primarului localităţii, Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale.

 

Alegătorul poate pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

 

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate. Potrivit unui ghid electoral realizat de Expert Forum, ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară. Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă.

 

Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.

 

Îndoiţi buletinele de vot, astfel încât pagina goală cu ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-le apoi în urna corespunzătorare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat. Puteți solicita un alt buletin, o singură dată, dacă votul este dezvăluit.

 

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

 

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.
Asigurați-vă că membrii biroului electoral lipesc abțibildul VOTAT pe spatele cărții de identitate, care atestă participarea la alegeri.
Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi folosită în cazul cetăţenilor care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare. Aceştia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare. Conform acestuia, aceste documente vor putea fi depuse chiar şi în duminica alegerilor, dar până la “o oră rezonabilă”, recomandat ora 14,00.

 

În ce condiții se deschid urnele?

 

După încheierea procesului de vot, fiecare urnă va fi deschisă în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare. În interiorul secţiei pot să mai fie prezenţi şi să asiste la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, reprezentanţii acreditaţi ai mass-media şi candidaţii, dacă sunt înscrişi în cursa electorală din circumscripţia respectivă.

 

Urnele se deschid pe rând, după ce a fost activată de către operatorul prezent în secţie tableta, care are şi rol de cameră video şi va fi amplasată în aşa fel încât să observe întreaga operaţiune de numărare şi de consemnare a rezultatului votului în procesele verbale.

 

Urna specială va fi deschisă după ce vor fi deschise cele cinci urne. După această operaţiune, fiecare proces verbal va fi fotografiat, va fi pus într-o aplicaţie a AEP şi va apărea “aproape instantaneu” pe site-ul autorităţii.

 

“Din acel moment, nici fotografia, nici procesul verbal (…) nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre, care şi ea va fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP, prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli”, a mai explicat preşedintele AEP.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns