Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂRBĂTORI DE TOAMNĂ

Cumpărătorii din pieţele sătmărene caută coroane, flori, candele și dovleci

Cumpărătorii din pieţele sătmărene caută coroane, flori, candele și dovleci
Deosebit de bogată a fost şi oferta de candele mici, medii şi mari. Preţurile acestora au fost cuprinse între 3,5 lei bucata şi 25 de lei bucata.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie este perioada în care, la nivel naţional sunt marcate o serie de evenimente precum Halloween-ul – sărbătoare de toamnă preluată din obiceiurile americanilor, care este marcată şi în România în noapte de 30 pe 31 octombrie, dar şi aşa numitele Zilele Morţilor, în care se organizează ceremonii religioase în cimitirele din judeţ, indiferent de confesiune.

 

Cele două evenimente importante pentru o bună parte a populaţiei, inclusiv a celei din Satu Mare, au ecou inclusiv în pieţele agroalimentare. Pentru câteva zile, pieţele sunt invadate, am putea spune chiar sufocate, de oferta de dovleci, dar mai ales de flori, coroane, jerbe, lumânări, candele şi alte asemenea, incluse în ceremoniile de comemorare a morţilor. Această “invazie” de articole destinate celor două sărbători nu au avut efect de obstrucţionare a producătorilor/ comercianţilor de legume şi fructe din pieţe. Ba mai mult, potrivit unor voci ale comercianţilor, ieşirea la cumpărături a celor ce caută flori, jerbe, candele, poate însemna un plus de clienţi care, îşi fac şi cumpărături din categoria legume-fructe, alături de cele mai sus enumerate.

 

Pe o vreme plăcută din punct de vedere termic, dar cu cer plumburiu, uşor deprimantă mai ales pentru persoanele meteosensibile, am descins într-o vizită de documentare în Piaţa Someş din Satu Mare. Este greu de descries explozia de culori produsă de oferta poate fără precedent, de crizanteme multicolore – alb, galben, diverse nuanţe de mov ş.a. Până şi aleile din piaţă s-au îngustat considerabil ca urmare a ofertei deosebite de flori mai ales. N-au rămas neocupate nici mesele acolo unde comercianţii au renunţat pentru una sau două zile să iasă la vânzare. A fost suficient de mare şi oferta de dovleci pentru Halloween. Părinţi şi bunici, testau piaţa pentru achiziţionarea dovlecilor, în vreme ce şi în supermarketuri este o aprovizionare cu mult peste aşteptări în ceea ce priveşte dovlecii numai buni pentru sculptat/vopsit.

 

Un posibil cumpărător de dovleac, bostan, pepene cum îi spun unii în funcţie de zonă, vorbea cu un amic al său, căruia îi spunea că şi la ţară, în urmă cu 50-60 de ani, copiii sculptau figurine din dovlecii destinaţi consumului animalelor. Se decupa un capac, se scotea miezul, se făceau câteva orificii pentru a contura gura şi ochii unei figurine, iar apoi, seara se introducea în dovleac o lumânare aprinsă, care răspândea o lumină selectivă, cu diverse umbre. Nu se ştia atunci despre această denumire de Halloween, iar tradiţia este una mai veche, uitată acum de copiii care găsesc alte modalităţi de distracţie, având telefon mobil, tabletă şi calculator.

 

Oferta de legume-fructe şi preţurile de comercializate

 

Revenind la ceea ce am consemnat în carnetul de report în ceea ce priveşte oferta de legume – fructe şi preţurile de comercializare, nu mai putem spune care ar fi surprizele plăcute ale zilei, aşa cum făceam anterior. Putem doar consemna faptul că, ploile căzute în urmă cu mai bine de două săptămâni, au favorizat creşterea ofertei de verdeţuri, care într-o perioadă era deficitară.

 

Oferta zilei de 30 octombrie din Piaţa Someş din Satu Mare a inclus printre altele: varză albă la 5 lei kilogramul; varză acră 12 lei kilogramul; cartofi 4 lei kilogramul; conopidă 12 lei kilogramul; morcovi 6 – 8 lei kilogramul; albitură – pătrunjel rădăcină 15 lei kilogramul, în creştere de la 12 lei kilogramul anterior; ceapă galbenă 4 – 5 lei kilogramul; ceapă Buzoiană 10 lei kilogramul; ceapă verde la 2 – 2,5 lei legătura, în funcţie de mărimea legăturii; usturoi 30 – 35 de lei kilogramul sau la căciulie 2-3 lei bucata; spanac 15 lei kilogramul; sâmburi de nucă 35 de lei kilogramul; nuci în coajă 15 lei kilogramul, faţă de 10 lei anterior; fasole verde păstăi 15 – 18 lei kilogramul în funcţie de soi; gulii 3 – 5 lei bucata sau 10 lei kilogramul; ardei graşi verzi 6 lei kilogramul; ardei kapia şi gogoşari roşii la 8 lei kilogramul, faţă de 12 lei kilogramul anterior, atunci când se putea vorbi despre o calitate mai bună a ofertei; roşii 15 lei kilogramul, oferta fiind scăzută, iar preţul se menţine; gogonele 4 lei kilogramul; vinete la 4-5 lei kilogramul; fasole boabe uscată 15 – 18 lei litrul, dar a fost şi varietatea cu 40 de lei litrul; fasole boabe pentru zacuscă – 10 lei litrul; ridichi roşii 6 lei legătura; prune la 7 – 8 lei kilogramul; gutui la 10 lei kilogramul; diverse sortimente de mere 3,5 – 5 lei kilogramul, în funcţie de clasa de calitate în care le-au socotit vânzătorii; pere la 7 – 8 lei kilogramul; struguri de masă 10 – 12 lei kilogramul; dovlecel la 3-5 lei bucata sau la 8 lei kilogramul; măcriş la 2-3 lei grămada; verdeţuri – frunze de pătrunjel, de ţelină, de mărar la 1,5 – 2 lei legătura; dovleac de copt/fiert 5 lei bucata de peste 500 de grame; dovleac pentru halloweeng 4 – 5 lei kilogramul, preţ peste cel din supermarketuri; hrean la 25 de lei kilogramul; mărar şi cimbru uscat pentru murături la 3-5 lei legătura; magiun de prune 35 de lei kilogramul; castane comestibile la preţul de 30 de lei kilogramul, aduse probabil din Baia Mare. Au fost şi diverse sortimente de miere de albine, de această dată un produs mai puţin căutat.

 

Flori, coroane şi candele
Aşa cum anticipam în cele de mai sus, oferta de flori la ghiveci mai ales, fiind vorba despre crizanteme, a fost fără precedent. Indiferent unde te-ai întors în piaţă ai dat cu ochii de flori, iar cei neatenţi, s-au împiedicat în ghivecele puse pe asfalt. Crizantemele de diverse culori şi mărimi s-au vândut la preţuri între 5 şi 40 de lei, coroanele din material plastic confecţionate în sistem industrial erau la 15- 20 de lei bucata, coroanele artificiale confecţionate în sistem artizanal aveau preţuri între 25 şi 40 de lei, coroanele confecţionat din crenguţe de brad şi ornate cu flori de pai erau oferite la 50 – 70 de lei bucata, în sensibilă scădere faţă de săptămâna trecută. Mulţi dintre cei aflaţi în piaţă la ora vizitei noastre erau interesaţi în a cumpăra aceste produse care se duc în cimitire la acest sfârşit de săptămână. Deosebit de bogată a fost şi oferta de candele mici, medii şi mari. Preţurile acestora au fost cuprinse între 3,5 lei bucata şi 25 de lei bucata.

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns