Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dacă exclușii din PSD au dreptate?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși trece prin cea mai grea perioadă de la preluarea conducerii partidului de către Victor Ponta, PSD a avut tăria de a-și asigura o majoritate confortabilă. Asta este diferența dintre perdantul Ponta și perdantul Geoană. În 2009 Mircea Geoană a pierdut și președinția partidului. După cinci ani scenariul se repetă, însă în sens invers. Cel ce este exclus din PSD nu este candidatul perdant, ci tot Mircea Geoană.

De aici lumea trage concluzia că nu este în regulă. Ceva se întâmplă în PSD dincolo de înțelegerea celor din afară.

Dar de ce interesează soarta acestui partid? În primul rând pentru că este la guvernare și are responsabilitatea administrării acestei țări. În al doilea rând pentru că a fost votat de câteva milioane de cetățeni. Odată și odată se va înțelege că un partid, oricare ar fi el, nu face ce vrea, că are obligații mai multe decât drepturi.

Vedem însă că PSD are în vedere numai drepturile sale, vedem că își urmează doar interesul său. Un prim avertisment a primit la alegerile prezidențiale. S-a declanșat votul de protest și populația nu i-a oferit PSD-ului toată puterea. Victor Ponta și-a recunoscut cavalerește înfrângerea, dar se poartă ca și când ar fi câștigat alegerile. Face ordine în partid, depistează vinovații pentru eșecul său și îi elimină. Acest lucru creează nemulțumiri care ar putea duce la scindarea partidului.

De fapt, ce s-a întâmplat? Vanghelie și Mircea Geoană l-au criticat pe Victor Ponta. Au fost excluși. Sebastian Ghiță a sărit în ajutorul premierului, a propus eliminarea corupților din partid, precum și delimitarea de Ion Iliescu. A fost exclus. Ion Iliescu atacă frontal partidul condus de Victor Ponta. În tot ce spune, în ciuda faptului că este un fost demnitar comunist, are dreptate.

Paradoxal este că și Vanghelie și Geoană, precum și adversarul lor Sebastian Ghiță, au dreptate. Da, PSD este exact așa cum îl descriu propriii săi membri de partid, adepți sau critici ai președintelui Ponta. PSD este un partid mafiotizat, așa cum îl califică fostul său secretar general Cozmin Gușă. Cei cinci milioane și ceva de votanți au crezut că dau un vot pentru viitor votându-l pe Victor Ponta pentru a afla câteva zile mai târziu că PSD este un partid nereformat, un partid cu un picior în trecut și cu o mână băgată până la cot în afaceri.

Paradoxal este că după pierderea alegerilor nimeni nu a spus nimic rău despre Victor Ponta și PSD înafară de pesediști. Klaus Iohannis, Traian Băsescu, lideri ai PNL, au tăcut sau au preferat să vorbească despre problemele lor. Doar pesediștii s-au găsit mai deștepți și s-au întâlnit pentru a descoase firul alegerilor în patru. Singuri s-au înjunghiat pe la spate. Parcă li s-a luat un văl de peste ochi. Acum văd foarte clar că printre ei se află și corupți și comuniști și trădători.

Realitatea este că în goana după puterea viitoare, se fac aranjamente pentru congresul partidului din primăvara anului viitor. La 42 de ani Victor Ponta nu este dispus să facă un pas înapoi, să renunțe la conducerea partidului. Prin urmare toți cei care i-ar putea amenința poziția sunt eliminați. Acesta este punctul de vedere exprimat de Mircea Geoană, unul dintre pretendenții la funcția supremă. Este el omul potrivit? A avut această șansă și a ratat-o.

Cine ar fi omul potrivit să-l înlocuiască pe Victor Ponta? Nu s-a remarcat nimeni în ultimii ani. De ce? Pentru că așa este construit acest partid. Nu promovează valori. Liderii, începând de la liderul național până la ultimul președinte de organizație, se înconjoară de nulități, pentru a-și apăra pozițiile.

Sub pretextul că întineresc partidul, elimină toate valorile. În același timp promovează doar tineri nepregătiți profesional. PSD, după cum este descris din interior, pare o adunătură de hoți, de corupți, de oameni care se folosesc de partid pentru a-și atinge scopurile personale. Unde se va ajunge și mai ales cum va guverna în continuare acest partid, rămâne de văzut. Strategic, PSD are o majoritate mai mult decât confortabilă. Practic se poate întâmpla orice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Câte ceva despre relațiile dintre PNL și PSD în prag de alegeri

După primul șoc al rezultatelor de la alegerile regionale din două landuri din Germania de est, alegeri câștigate de AfD, un partid de dreapta extremist, dar și de o formațiune nouă, de stânga, partidele tradiționale, CDU și SPD, se repliază și spun că Germania de Est nu este toată Germania.

Sigla Informatia Zilei

Votul încrucişat

Asculta acest articol Ce înseamnă “votul încrucişat” şi mai ales care este rostul său? Premierul Dacian Cioloş a readus în