Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dacă partidele ar fi bărbați și femei nu s-ar mai ști care cu care s-a cuplat

O fi având PNL o istorie fabuloasă, de care nu numai liberalii ar trebui să fie mândri, dar modul în care acest partid face și desface alianțele politice este dezastruos. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anii 1990, după înființarea CDR, Corneliu Coposu a făcut eforturi foarte mari pentru a-i lămuri pe liderii de atunci ai partidului, în frunte cu Radu Câmpeanu, să intre în Convenția Democrată Română.

 

Din CDR făceau parte toate partidele, mai mari și mai mici, care se poziționau împotriva FSN, PDSR, adică a partidului înființat de Ion Iliescu. S-a spus atunci pe bună dreptate că Ion Iliescu a profitat de poziția lui confiscând revoluția română din decembrie 1989. Până la urmă a intrat și PNL în CDR, dar tot timpul guvernării dintre anii 1996-2000  liberalii s-au tot plâns că ei sunt tratați ca “vioara a doua” și au spart alianța. Drept urmare au stat în opoziție până 2004 când intrând într-o nouă alianță cu PD au reușit să acceadă la guvernare.

 

Nu a durat prea mult nici Alianța DA (Dreptate și Adevăr) că s-a spart și asta. Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a negociat cu PSD pentru susținerea unui guvern minoritar PNL și astfel s-a terminat mandatul 2004-2008. Sigur că nici cumetria cu PSD nu a avut viață lungă, dar s-a tot reinventat sub diferite formule. USL, o alianță politică PSD-PNL, făurită de Crin Antonescu și Victor Ponta, a fost una de succes electoral, nu și economic. După spargerea USL, liberalii și-au găsit un alt partener. Adică s-au reîntors spre vechiul PD, devenit între timp PDL.

 

După o guvenare destul de controversată CDR-USD-UDMR, după Alianța DA, după USL, partidul lui Traian Băsescu, PDL, a dispărut fiind absorbit de PNL. Noul PNL l-a lansat pe Klaus Iohannis, primar în Sibiu, în poziția de președinte al României. Deci formula a dat roade. După o alianță de dreapta PNL-USR-UDMR, spartă din motive obscure, PNL ajunge din nou aliatul PSD. Dacă toate aceste partide ar fi bărbați și femei nu s-ar mai ști care cu care s-a cuplat. Asta a fost și așa se merge mai departe.

 

Acum PNL se simte din nou “vioara a doua”. După ce a avut trei prim-miniștri în trei ani, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă, PNL ar trebui să învețe să cânte la alt instrument. Vioara este prea suavă, prea sensibilă, prea fragilă în mâini care mai degrabă dau cu ciomagul decât mânuiesc arcușul. Sigur că omul care și-a adus aminte de “vioara a doua” a fost Rareș Bogdan. Nu putea fi făcut acest recurs la istorie decât de un fost jurnalist.

 

Întrebarea care se pune, după 33 de ani de democrație, este dacă PNL este un partid care poate duce o guvernare în spate timp de patru ani, fără întreruperi, fără să divorțeze de partidul cu care a pornit la la drum la începutul unui ciclu electoral. O altă întrebare care ar trebuie pusă este dacă PNL ar fi putut ajunge la guvernare fără ajutorul președintelui care desemnează un om cu formarea guvernului. Acest ultim mandat al președintelui Iohannis a fost un factor determinant pentru evoluția politică a PNL.

 

Se vorbește în această perioadă despre o eventuală ieșire a PNL de la guvernare. Ce poziție are președintele Iohannis? Chiar dacă face o vizită lungă în țări din Africa, nu ne putem imagina că nu este la curent cu disputele dintre PNL și PSD.

 

Ieșirea PNL de la guvernare ar fi în ton cu năravurile liberalilor. Decizia ține de calcule electorale. Intrând în opoziție PNL nu mai trebuie să cânte nici la prima nici la a doua vioară. Trebuie doar să pună mâna pe ciomag și să dea în toate părțile, în primul rând în PSD, în USR și, desigur, în AUR, partid care sunt semne că râvnește la locul doi, care la viitoarele alegeri parlamentare i se cuvine PNL-ului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Guvernarea dintre paranteze

Asculta acest articol     Ecoul guvernării dintre 2009-2012 este din ce în ce mai slab. Emil Boc, premierul-marionetă, dar altfel

Sigla Informatia Zilei

Ghinioanele PSD-ului

Asculta acest articol     De la referendum la prezidențiale este o distanță ca de la cer la pământ. Dacă în