Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dacia, bătălia pentru un simbol

Hotelul Dacia
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Hotelul Dacia
Hotelul Dacia

 Dacia a fost considerată cea mai reprezentativă clădire pentru Satu Mare. Proiectul demarat la sfârşitul secolului 19 şi terminat în primii ani ai secolului 20 a fost atât de apreciat, încât a primit un premiu la expoziţia de la Paris.   De la început trebuie precizat că a fost construită din bani publici.

A rămas în proprietatea oraşului Satu Mare până după Revoluţie. În toată perioada a fost dată cu chirie  unor societăţi care administrau restaurantul şi hotelul. Nu discutăm aici modul în care a trecut din proprietatea municipiului Satu Mare în proprietate privată.

Este unul dintre simbolurile cele mai puternice ale populaţiei maghiare din Satu Mare

Alături de Teatru, de Turnul Pompierilor, de Grădina Romei,  Dacia reprezintă unul dintre simbolurile cele mai puternice ale populaţiei maghiare din Satu Mare. Simbolurile românilor ţin de perioada interbelică şi sunt de natură cultural-istorică. Clădirea muzeului de istorie, construită în perioada interbelică, nu s-a constituit într-un simbol. Nici clădirea Palatului Administrativ. În schimb, statuia lui Vasile Lucaciu este un simbol.
Pierderea clădirii Dacia este cu atât mai dramatică, cu cât se datorează în bună parte unor maghiari. Au rămas Turnul Pompierilor şi Teatrul de Nord. Ele aparţin istoriei. Sunt reprezentative pentru populaţia maghiară şi au darul să ţină trează conştiinţa de neam. Autonomia culturală este de neconceput fără aceste obiective istorice de primă importanţă.

Întreg Centrul Vechi necesită o intervenţie asupra faţadelor

Dacia este în paragină. Există multe discuţii privind cumpărarea sa fie de Primărie, fie de Consiliul Judeţean. Ca o ciudăţenie, subprefectul Altfatter a devenit un agent imobiliar pentru clădirea Dacia. Doar el ştie cine este misteriosul investitor care vrea să o cumpere. Adevărul este că doar faţada este o lucrare de artă. Interiorul, restaurat în timpul comunismului, nu mai are nici urmă de lucrări artistice. După vânzarea sa, interiorul a suferit schimbări majore. Practic nu mai există nicio urmă a ceea ce a fost cândva. Doar beton şi pereţi goi. Este nevoie de multe milioane de euro pentru a-i da o funcţiune spaţiului.
Adevăratul simbol este faţada. Dacă se restaurează, Dacia va deveni din nou cea mai admirată şi  fotografiată clădire din Satu Mare. În jurul ei se vor aduna turiştii, va fi aşezată pe coperţile albumelor şi ghidurilor municipiului Satu Mare. Ar fi de ajuns restaurarea faţadei.  Acest aspect trebuie să-l dezbată consilierii municipali şi conducerea Primăriei Satu Mare.     Nu doar clădirea Dacia este într-o stare deplorabilă. Întreg Centrul Vechi necesită o intervenţie asupra faţadelor. Nu există oraş care să se afle într-o situaţie asemănătoare. Măcar simbolurile să fie salvate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

7 comentarii

  1. Dar despre cladirea de pe str.Horea nr.6,intrrea spre Turnul Pompierilor,cladire ajunsa intro stare de degradare deplorabila,un focar de infectie pentru oricine doreste sa treaca spre Turn,unde dejectiile se scurg prin tevi pvc.direct in subsol ,unde de la o fereastra la alta curg retele de cabluri iar pericolul de a lua foc intraga cladire si nu numai,pluteste in aer ,aviz pompierilor,centrul de sanatate publica,apaserv,electrica etc.

  2. Dacia – simbol al maghiarilor? Ori eşti prost, ori ticălos vândut. dacă îţi lipsesc cunoştinţe elementare de istorie, nu te apuca să dai lecţii.
    In perioada în care a fost construit hotelul (sf. sec. XIX – început sec. XX) maghiarizarea a fost atât de agresivă în Transilvania, încât românii nu erau acceptaţi nici măturători de stradă sau salahori în oraşe dacă nu se maghiarizau: schimbare de nume, religie, şcoală etc. Astfel, Ioan a devenit Ianos, Vasile – Laszlo, Ardelean – Erdeli,
    Sălăjan – Silaghi si alte multe exemple. Ar fi multe de discutat, dar nu drepturile românilor majoritari în ţara lor. Care au ajuns slugi în ţara lor şi pentru că sunt români vânduţi, cozi de topor, ca tine. Şi ca elita politică.

  3. Dragă Ciprian

    Nu este prima dată când comentezi cu tentă ….. ştii tu care.
    Dar ca să ştii şi tu, hotelul cu pricina a fost construit în 1902 din banii administraţiei locale de atunci şi din diverse fonduri private locale. În 1902 ştii şi tu cine administra oraşul. Şi tot înainte de 1918 în Satu Mare eradoar 186 de români din cei cca. 30000 de locuitori. Astea sunt realităţi vezi şi site ul wikipedia în limba română.
    Şi da, hotelul Dacia este un simbol al tuturor sătmărenilor aşa cum Turnul Ştefan din Baia Mare este simbolul băimărenilor. Diferenţa este că primarul român din Baia Mare a renovat tot centrul istoric al oraşului indiferent de istoria clădirii, iar în Satu Mare nici Ilyés nici Coica nu au făcut nimic. Nu ştiu cum de în Baia Mare s-au putut accesa fonduri europene iar la Satu Mare clădirile stau să cadă pe noi. Este ruşinea ultimelor 20 de ani de administraţie locală indiferent de coloratura politică sau etnică.
    În loc să comentăm aiurea ar trebui căutaţi la coaie toţi şmecherii care au învârtit afacerea Dacia. Este o ruşineeee. Am rude în alte localităţi şi când vin în Satu Mare şi frecvent vin vor să viziteze oraşul.
    Nu le vine să creadă ochilor cum arată centrul vechi.
    În final vreau să spun că în toate astea cea mai mare ruşine este tovarăşul tractorist contabil Szabó, care a făcut posibilă această tranzacţie. Şi mulţi care ştiu multe tac mâlc. Pentru tot oraşul ar fi bine dacă cineva ar scutura bine administraţia locală, consiliul local etc. pentru că mai e puţin şi vine iar campania electorală pentru locale şi se va promite izolarea gratis a tuturor blocurilor, vreo 2 sau 3 poduri, poate şi un metrou, iar după campanie toate promisiunile vor fi uitate.

  4. DACIA nu este simbolul romanilor,maghiarilor,evreilor,svabilor,etc ci este simbolul satmarenilor,stiu ca e greu de gasit o solutie pentru restauarea macar a fatadei,dar consiliul local si cel judetean sa caute solutii,eventual cu fonduri europene(de care vad ca numai administratia din Romania fuge…)pentru restaurarea cladirilor de patrimoniu.

Lasă un răspuns