Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DATORIA MONDIALĂ

Datoria mondială atinge un nivel record de 312.000 de miliarde de dolari

Datoria mondială atinge un nivel record de 312.000 de miliarde de dolari
Datoria mondială a atins un record istoric de 312.000 de miliarde de dolari la finalul celui de-al doilea trimestru din 2024, impulsionată de împrumuturile guvernamentale, în special din Statele Unite și China, iar tendința de creștere continuă a acesteia ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea economică globală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2024, datoria mondială a atins un record alarmant de 312.000 de miliarde de dolari, conform unui raport publicat de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby din sectorul financiar. Această creștere, de 2.100 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului, este în mare parte atribuită împrumuturilor contractate de Statele Unite și China, două dintre cele mai mari economii ale lumii.

 

 

Raportul IIF a tras un semnal de alarmă cu privire la tendința continuă de creștere a împrumuturilor guvernamentale, estimând că acestea vor crește de la 92.000 de miliarde de dolari în prezent la 145.000 de miliarde de dolari până în 2030 și vor depăși 440.000 de miliarde de dolari până în 2050. Această acumulare de datorii este îngrijorătoare, în special în contextul unui nou ciclu de relaxare monetară inițiat de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, care ar putea accelera și mai mult această tendință.

 

 

Un aspect îngrijorător evidențiat în raport este lipsa de voință politică de a aborda problema creșterii datoriilor suverane, atât în economiile mature, cât și în cele emergente. De exemplu, China, Statele Unite, India, Rusia și Suedia au înregistrat o majorare semnificativă a datoriilor, în timp ce alte țări europene și Japonia au experimentat o scădere a acestora.

 

 

În ceea ce privește raportul datorie/PIB, acesta s-a stabilizat în jurul nivelului de 327%-328%. Această cifră reflectă capacitatea de rambursare a datoriilor în raport cu producția națională, influențată parțial de inflația peste țintă în marile economii. În piețele dezvoltate, acest raport a atins cel mai scăzut nivel de după 2018, datorită declinului împrumuturilor din rândul gospodăriilor și sectorului corporativ non-financiar. În contrast, piețele emergente au atins un nou maxim de peste 245% din PIB, cu o creștere de mai mult de 25 de puncte procentuale față de perioada pre-pandemică.

 

 

Aceste date subliniază o realitate economică complexă, care ridică întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriilor globale și la capacitatea țărilor de a face față provocărilor economice viitoare.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns