Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De Boboteaza, fetele se spala pe fata cu apa dezghetata

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In dimineata zilei de 6 ianuarie, tinerele se trezesc inainte de rasaritul soarelui

[slideshow id=2009]

In multe din localitatile judetului, in special in cele din Maramuresul Voievodal, se practica diferite obiceiuri ramase din mosi-stramosi. Astfel de obiceiuri au loc si de Boboteaza. In localitatile de pe Valea Izei, fetele fac un buchet de crengute verzi (strut) pe care l-au leagat de un tarus, iar aseara l-au pus pe marginea vaii ca sa inghete. Este vorba de acele fete care vor sa fie cele mai indragite de catre feciori.

In dimineata zilei de 6 ianuarie, fetele se trezesc inainte de rasaritul soarelui si iau un ulcior spunand: “Ulcior, ulcior, sa te duci peste un ceas/Ca de nu ti-i duce, te-oi face cenusa/La apa sa te duci/ :i strutul sa mi-l aduci”. Dupa acest descantec, fetele se duc repede cu ulciorul la apa, iau strutul in mana si-l pun in ulcior si il aduc acasa. Cu apa care se dezghetata de pe strut, fetele se spala pe obraz descantand: “Buna dimineata apa lui Iordan/Sanatate buna Ioana cea frumoasa si aleasa/Noi am zinit la apa de vin/Cu tarmure de mir, cu nisipuri de flori sa ne spalam”. Fetele iau apa si se spala pe fata, dupa care continua descantecul. Aceste descantece sunt spuse de fete in speranta ca in acest an vor fi iubite de flacai.

Feciorii pun mosi confectionati la fetele nemaritate

Un alt obicei este dusul “ustioarelor” (al portilor mici, al vranitelor) de catre feciori de la casele unde locuiesc fete. Obiectele sunt ascunse sub podul satului sau in alte locuri ascunse pentru ca gazda sa aiba de lucru la zi mare pentru recuperarea lor. Cand umbla preotul cu crucea pe la casele oamenilor din zona Lapusului, un grup de copii merge inaintea preotului si striga in gura mare la intrarea in case: “Tiralexa-i, Doamne/Grau de primavara/In tinda si in camara/si pe laita afara”. In aceste zile, feciorii au confectionat “mosi” (din pantaloni rupti, gube si caciuli vechi) pentru fetele batrane si nemaritate si le-au pus asta noapte in copacii de pe marginea apei, langa pod. Fiecare “mos” are un bilet pe care este scris numele fetei batrane, precum si strigaturi comice la adresa ei. Gheorghe Bohotici, primarul comunei Desesti ne-a declarat ca in localitate feciorii pun zeci de “mosi” la fetele varstnice si nemaritate. Acesti “mosi” sunt pusi pentru a-i vedea oamenii din sat cand merg la biserica. Feciorii tineri, se urca in copaci si iau “mosii” ca sa afle pentru ce fata au fost facuti. Toate aceste obiceiuri au un caracter laic de petrecere, promovand veselia, buna dispozitie si starnesc curiozitatea multor maramureseni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Pusi la insectarul scolii

Asculta acest articol Liderii de sindicat din invatamant au cerut parlamentarilor maramureseni sa nu fie de acord ca Legea privind