Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

STUDIU

De ce căscatul este contagios

De ce căscatul este contagios
Noi, oamenii, începem să facem asta chiar înainte de a ne naște: căscăm în pântece. O fac cainii si pisicile, leii deosebit de impresionanti, dar si maimutele, pasarile si broastele testoase. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă observat la girafe și balene.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Căscatul, un fenomen aparent banal, continuă să fascineze și să provoace curiozitate, chiar și în rândul cercetătorilor. Încă din timpuri antice, acest comportament a fost încărcat cu misticism și superstiții. Dar, ce este de fapt căscatul și cum îi putem explica copiilor noștri acest comportament contagios?

 

 

 

Originea și Prevalența Căscatului
Căscatul este un comportament observat nu doar la oameni, ci și la multe animale, inclusiv câini, pisici, și chiar broaște țestoase. Este interesant de notat că acesta apare chiar din viața intrauterină – bebelușii căscă în pântece. Totuși, nu toate animalele căscă; girafele și balenele sunt exemple de specii la care nu a fost observat acest comportament.

 

 

 

Motivele Căscatului
Există diverse teorii despre de ce căscăm. Unele animale, cum ar fi pinguinii, folosesc căscatul ca o formă de salut, în timp ce șerpii îl folosesc pentru a-și rearanja maxilarele după alimentație. La oameni, căscatul poate avea legătură cu egalizarea presiunii în urechi, precum observăm uneori pe avion, sau chiar răcirea creierului, conform unor studii recente. Totuși, motivul exact rămâne un mister.

 

 

 

Contagiozitatea Căscatului
Una dintre cele mai fascinante aspecte ale căscatului este contagiozitatea sa. Vederea sau chiar auzul despre altcineva căscând poate declanșa un răspuns similar. Acest fenomen nu se limitează doar la oameni, ci a fost observat și în rândul câinilor și cimpanzeilor. Studiile sugerează că această trăsătură ar putea avea origini sociale, ajutând la sincronizarea stării de alertă într-un grup.

 

 

 

Ce Spun Studiile?
Cercetările arată că zonele creierului care se activează în timpul căscatului sunt aceleași cu cele implicate în empatie. Aceasta poate explica de ce persoanele cu un nivel mai scăzut de empatie sunt mai puțin susceptibile de a “prinde” un căscat de la alții. Interesant este că, deși bebelușii încep să căsce de mici, ei nu devin susceptibili la căscatul contagios decât după vârsta de patru ani.

 

 

 

Cum Să Explici Copilului?
Explorând aceste aspecte, puteți începe prin a-i spune copilului că căscatul este un lucru normal pe care îl facem toți, și este un mod prin care corpurile noastre își spun că ar putea avea nevoie de o pauză sau de mai mult oxigen. Contagiozitatea căscatului? E un fel de joc pe care corpurile noastre îl joacă uneori, “infectând” pe alții cu același comportament, poate pentru a ne ajuta să fim mai conectați cu cei din jur.

 

 

Prin astfel de explicații simplificate, dar bazate pe știință, copiii pot învăța nu doar despre biologia căscatului, ci și despre importanța conexiunilor sociale și a empatiei în comportamentul uman.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns