
Aproape 7.000 de persoane au reușit să atingă vârful Everestului, care are o altitudine de 8.848 de metri. În schimb, nimeni nu a reușit să escaladeze (încă) Muntele Kailash, care are o altitudine de 6.638 de metri. Care este motivul acestei diferențe notabile?
De la anul 1953 și până în prezent, aproape 12.000 de expediții au fost efectuate pe Everest, implicând 6.664 de persoane. Cu toate acestea, există munți mai mici care au rămas neexplorați. Unul dintre acești munți este Kailash, situat la granița dintre Tibet și Nepal în lanțul muntos Himalaya. Cu o altitudine de 6.638 de metri, niciun alpinist nu a reușit să ajungă pe vârful său. Care este explicația?
Kailash, numit și “Muntele de Cristal”, ascunde mistere vechi de secole. Conform tradiției, acest munte nu a fost niciodată cucerit de oameni. Este un loc sacru de pelerinaj pentru patru religii asiatice majore: hinduism, budism, jainism și bön (șamanism tibetan). În aceste religii:
În hinduism, Kailash este considerat casa zeului Shiva.
În budism, este casa lui Buddha Demchok.
În jainism, este locul unde Tirthankara Rishabha a atins moksa (eliberarea).
În bön, este considerat sursa magiei și a energiei spirituale.
Mulți credincioși consideră muntele ca fiind blestemat. Textele tibetane antice avertizează că cei care încearcă să atingă vârful Muntelui Kailash și să vadă chipurile zeilor vor fi pedepsiți cu moartea.
Încercările de a escalada muntele au eșuat de-a lungul timpului. În anii ’20, alpiniștii britanici Hugh Ruttledge și R. C. Wilson au încercat fără succes să urce pe munte. În 1980, celebrul alpinist Reinhold Messner a abandonat ideea de a escalada Kailash, chiar înainte de începerea expediției, din motive necunoscute.
Chiar și în prezent, Kailash rămâne un munte neexplorat. Încercările de a-l escalada s-au soldat cu eșecuri și fenomene stranii, cum ar fi îmbătrânirea prematură a unor alpiniști și senzații inexplicabile de disconfort fizic. Așadar, muntele rămâne învăluit în mister, atrăgând curiozitatea și respectul oamenilor, dar și teama de a pătrunde în tărâmul său sacru și mistic.
Fii primul care comentează