Image 1
Image 2

MEMORIE MUZICALĂ

De ce unii oameni ghicesc melodiile într-o secundă?

Studiile au arătat că creierul recunoaște extrem de rapid cântecele familiare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Într-o lume în care multe tradiții au dispărut, ghicitul cântecelor rămâne în continuare plin de viață și emoție, așa cum s-a evidențiat la sfârșitul anului trecut. Poveștile despre petrecerile de Revelion sau momentele de intimitate în familie, în care membrii își testează cunoștințele muzicale, aduc un suflu de prospețime într-un peisaj în schimbare.

 

 

Ghicitul cântecelor a fost o tradiție încă din la copilărie pentru mulți.  În timp ce emoțiile momentului sunt adânc ancorate în memorie, tehnologia modernă a adus un ajutor binevenit prin aplicații precum Shazam.

 

 

Studiile realizate la University College London în 2013 au evidențiat că creierul recunoaște melodiile familiare în mai puțin de o secundă. Acestea sunt atât de bine înrădăcinate în memorie, încât doar câteva sunete sunt suficiente pentru a le recunoaște instantaneu. De asemenea, s-a constatat că persoanele cu demență păstrează amintirea muzicii semnificative pentru ele până în stadiile avansate ale bolii.

 

 

Astăzi, aplicații precum Shazam permit recunoașterea melodiilor prin fredonare sau fluierare. Algoritmii lor analizează amprentele audio ale înregistrărilor și le compară cu milioane de amprente audio ale pieselor originale. Calitatea microfoanelor și prelucrarea semnalului au evoluat semnificativ de la fondarea Shazam în 2000.

 

 

Ghidul nostru în lumea muzicală este acum la un clic distanță, iar antrenamentul și tehnologia se îmbină pentru a oferi o experiență muzicală îmbunătățită. Ghicitul cântecelor rămâne astfel o tradiție vie, iar viitoarele reuniuni de familie vor aduce noi provocări și bucurii în această călătorie sonoră.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns