Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De dragul democrației și jocului politic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Realizată târziu și doar ca o contrapondere la USL, Alianța România Dreaptă intră în bătălia politică din prima zi de naștere. Ca și puiul de antilopă care aleargă imediat ce iese din burta mamei. În ciuda tonului agresiv, “dacă vreți război, război veți avea” sau amenițărilor cu pușcăria pentru corupți, dar și a demisiilor în alb a candidaților pentru parlament, ARD și-a ales drept semn electoral o inimă roz înconjurată de o aură albăstrie. De fapt toate partidele sau alianțele sunt moarte după simboluri ieftine, care în realitate nu ajută la nimic.

PDL chiar a forțat nota, crezând că portocaliul, apoi renunțarea la această culoare, îi va aduce mai multe voturi. Acestea sunt moduri de a-ți fura singur identitatea. În acest sens, PDL se situează în frunte. Niciun alt partid nu s-a rușinat atât de mult de propiul steag, de proprii lideri. Ce să crezi văzând că la constituirea oficială a ARD nu participă Emil Boc, Elena Udrea și Roberta Anastase? Cum să interpretezi absența lui Traian Băsescu? Nu merita ARD măcar un simplu salut protocolar? Toate acestea demonstrează că democrat liberalii și aliații vor să treacă drept o nouă forță politică, ruptă total de PDL-ul condus de Boc și patronat spiritual de Traian Băsescu. Este vorba despre aceeași strategie ca la debarcarea lui lui Petre Roman și preluarea conducerii PD de către Traian Băsescu. Diferența constă în poziția lui Traian Băsescu. ARD depinde în mod vital de președinte. Fără un Băsescu la Cotroceni, Alianța România Dreaptă este o frumoasă utopie.

Vasile Blaga, om practic, a anunțat că PDL are în sondaje 22%, iar împreună cu cele trei partide se ridică la 24%. A fost un mod diplomatic de a le transmite celor trei parteneri, Mihai Răzvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu și Mihai Neamțu, că toți la un loc aduc un nesemnificativ 2%, ceva sub marja de eroare. Dacă ARD are 24% era normal ca USL să fie plasat de abilul conducător de campanii electorale la 48%. Aceste procente ar trebui să ridice moralul candidaților și să mobilizeze electoratul de dreapta. Dacă datele ar fi reale ar însemna că la fiecare doi parlamentari USL ar reveni un parlamentar ARD. Raportul este nefiresc între două alianțe electorale. Avem o mână stângă până la genunchi și o dreaptă până la cot. Acest lucru arată cât de șifonată este imaginea fostului partid de guvernare. Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase, adică neinvitații la lansarea oficială a Alianței, pe bună dreptate sunt marginalizați. Și Traian Băsescu se află într-o situație similară. Totuși, ceea ce a rămas, cei care conduc acum partidul, sunt mai puțin responsabili? Acest lucru îl va decide electoratul.

ARD și-a propus să lupte împotriva USL. Cristian Preda, Monica Macovei, MRU, Mihai Neamțu, alături de alte voci radicale, nu încetează să înfiereze USL-ul. În realitate adversarul noii construcții politice sunt înșiși alegătorii. Ei, alegătorii, ridică USL la peste 50% și tot ei scad PDL-ul la sub 20%. Și tot lor, alegătorilor, nu le pasă de programele celor trei partidulețe, neacordându-le nici o șansă de a trece pragul electoral dacă s-ar prezenta singure în alegeri. Prin urmare, ARD are o mare problemă, pornind la război fără să-și cunoască adevăratul adversar.

Cu siguranță candidații ARD vor ataca fără menajamente candidații PSD și PNL. În același timp, ARD va prezenta un program atractiv pentru electorat și mediul de afaceri? Fără propuneri radicale, fără nițică demagogie și un pic de populism ARD nu are nici o șansă să se ridice la jumătatea USL. De dragul democrației și jocului politic ar fi interesant ca USL să obțină într-adevăr doar 48%, iar ARD 24%. Unde se vor duce restul voturilor? Vreo 6-7% spre UDMR, iar restul, adică vreo 20% se duc spre Dan Diaconescu? Nu prea sunt încurajatoare cifrele prezentate de domnul Blaga. Având alături niște aliați minusculi, dar foarte orgolioși, iar în față o populație ostilă, PDL nu este deloc într-o situație de invidiat. Pentru a obține măcar jumătate din scorul USL, Alianța România Dreaptă trebuie să muncească de două ori mai mult. Campania ARD trebuie să fie de cel puțin două ori mai agresivă decât a USL. Totul depinde de puterea de mobilizare a PDL.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Guvernul pașilor înapoi

Asculta acest articol Lui Dacian Cioloș îi place să spună că el conduce un guvern independent. Evită cuvântul tehnocrat. Evită

Sigla Informatia Zilei

Bile albe în urnă albă

Asculta acest articol Citită miercuri în Parlament, moțiunea de cenzură cu un titlu pe cât de lung pe atât de