Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Democrat-liberalii îşi aleg sâmbătă noul Birou Permanent Naţional

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul candideaza pentru o functie de prim-vicepreşedinte al PDL
Andreea Paul candideaza pentru o functie de prim-vicepreşedinte al PDL

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL îşi alege sâmbătă Biroul Permanent Naţional, cei 619 delegaţi aşteptaţi la reuniune fiind chemaţi să aleagă dintre 123 de candidaţi înscrişi în cursa pentru ocuparea celor 54 de funcţii din conducerea centrală a partidului.

 

 
Cei mai mulţi dintre candidaţi provin dintre susţinătorii moţiunilor propuse de Vasile Blaga şi Elena Udrea, potrivit listelor puse la dispoziţia mass-media.

“La CNC sunt aşteptaţi 619 delegaţi, 429 sunt delegaţi de drept în CNC şi 190 sunt aleşi de organizaţiile judeţene pe baza performanţelor realizate la alegerile de anul trecut. (…) Sunt peste 120 de candidaturi depuse pentru mai multe categorii de funcţii”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur.

Gheorghe Flutur candidează pentru un nou mandat ca secretar general al partidului, fiind singurul înscris în cursa pentru ocuparea acestei funcţii.

Pentru cele patru posturi de prim-vicepreşedinte al PDL s-au înregistrat şase candidaturi: Anca Boagiu (strategii politice), Liviu Negoiţă (comunicare), Andreea Paul şi Ion Ariton (politici economice, mediu de afaceri), Dorin Florea şi Theodor Paleologu (politici publice).

La cele 16 funcţii de vicepreşedinte al PDL, opt pe departamente de specialitate şi alte opt pe regiuni, candidează 29 de democrat-liberali.

Pentru o funcţie de vicepreşedinte pe departamente de specialitate candidează: Mircea Florin Andrei, Alin Tişe, Vasile Gherasim (politici în administraţie publică, justiţie); Gheorghe Ştefan, Tinel Gheorghe (politici în agricultură); Alexandru Nazare, Petru Luhan, Gheorghe Udrişte, Romeo Rădulescu (politici în economie, mediul de afaceri); Sulfina Barbu, Nicolae Ivăşchescu (politici sociale, relaţia cu sindicatele); Cristina Dobre (politici în sănătate); Radu F. Alexandru, Theodor Paleologu (strategii, relaţii politice, relaţii internaţionale); Raluca Turcan, Ciprian Mihai Rogojan (politici în educaţie, cercetare, cultură, culte); Roberta Anastase (departament imagine, comunicare, mass-media).

La cele opt funcţii de vicepreşedinţi regionali şi-au depus candidaturile Romeo Raicu, Daniel Geantă (regiunea Bucureşti – Ilfov); Mihaela Stoica, Ioan Bălan (regiunea Nord-Est); Marian Jean Marinescu (regiunea Sud-Vest Oltenia); Cezar Preda, Mihail Florin Secară (regiunea Sud-Est); Bogdan Cantaragiu, Florin Popescu (regiunea Sud); Alin Popoviciu (regiunea Vest); Mircea Hava (regiunea Centru); Ioan Oltean, Lucian Bode (regiunea Nord-Vest).

Pentru funcţia de trezorier al PDL există o singură candidatură, cea a lui Ion Ivaşcu.

În ceea ce priveşte cele 16 funcţii de secretar executiv, opt pentru comisiile de specialitate şi opt pe regiuni de dezvoltare, s-au înregistrat 39 de candidaturi. La funcţia de secretar executiv pe comisiile de specialitate candidează, între alţii, Valeria Schelean, Cristian Poteraş, Florin Gheorghe, Petru Călian, Maria Moţa, Traian Igaş, Mircea Toader, Alexandru Ciocâlteu, Lucian Nicolae Duţă, Radu Carp, Eugen Tomac şi Cristina Trăilă. Printre cei care candidează la funcţia de secretar executiv regional se numără Gigi Chiru, Florin Cătălin Teodorescu, George Scripcaru, Mircea Man, Mircea Cristian Raicu.

Vicepreşedinţii şi secretarii executivi de regiune vor fi aleşi doar de delegaţii din regiunile respective.

Funcţiile de secretar general adjunct al PDL, două la număr, sunt de asemenea împărţite pe arii de responsabilitate: cea de responsabil cu cancelaria PDL, unde candidează Marian Zlotea, Bogdan Cantaragiu şi Sorin Munteanu şi cea de gestionare a carierei în partid, la care şi-au depus candidaturile Costică Canacheu şi Clement Negruţ.

Tot în cadrul CNC al PDL vor fi aleşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii (CNISL), unde pe opt locuri candidează 30 de democrat-liberali şi membrii Comisiei Naţionale de Revizie şi Control (CNRC), unde candidează 12 persoane pentru ocuparea celor şase posturi.

La momentul alegerilor de sâmbătă din CNC la nivelul BPN există deja aleşi în urma Convenţiei Naţionale Extraordinare a partidului din 23 martie preşedintele PDL, Vasile Blaga, preşedinţii CNISL şi CNRC, Daniel Buda şi Gheorghe Ialomiţianu. Tot din BPN al PDL face parte ca membru de drept, în urma modificărilor aduse Statutului partidului, fostul preşedinte al formaţiunii democrat-liberale, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat joi, într-un interviu pentru AGERPRES, referindu-se la alegerea BPN în cadrul CNC, că din echipa de patru prim-vicepreşedinţi ai partidului îşi doreşte să facă parte două femei.

Blaga a spus că le va transmite delegaţilor la reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare că nu îşi doreşte ca în conducerea centrală să fie aleşi “oameni care nu cred în viitorul PDL”, “oameni care s-ar bucura de anumite insuccese pe termen mediu ale acestui partid” sau “oameni care să se laude doar că fac parte din conducerea PDL şi asta să fie ca un trofeu pentru ei”.

Liderul democrat-liberalilor a apreciat că în PDL va urma “epoca” unei echipe foarte puternice, care îşi va propune şi chiar va realiza câştigarea alegerilor parlamentare din 2016 şi să aducă din nou partidul la guvernare.

Desfăşurarea şedinţei CNC este asigurată de o comisie de organizare formată din preşedintele PDL, Vasile Blaga, liderii democrat-liberalilor din Senat şi Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu şi Mircea Toader, preşedintele CNISL, Daniel Buda, şi preşedintele CNRC, Gheorghe Ialomiţianu.

Potrivit organizatorilor, votul pentru alegerea membrilor BPN se va desfăşura în “cascadă”, pe categorii de funcţii, candidaţii la o anumită funcţie având posibilitatea, în cazul în care s-au înscris la mai multe posturi, să participe şi la o a doua rundă de vot dacă nu au fost desemnaţi câştigători în prima rundă de alegeri.

De exemplu, un candidat care s-a înscris la o funcţie de vicepreşedinte regional şi nu a fost ales în runda de scrutin destinată vicepreşedinţilor pe regiuni poate continua cursa electorală în cazul în care candidează şi la postul de secretar executiv regional, acelaşi lucru fiind valabil, ca un alt exemplu, şi pentru candidaţii la funcţiile de vicepreşedinte pe domeniu de activitate şi secretari executivi pe comisii de specialitate.

Buletinele de vot vor fi colorate distinct pentru a uşura desfăşurarea scrutinului.

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL va avea loc sâmbătă, de la ora 10,00, la Sala “A.I.Cuza” de la Palatul Parlamentului.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns