Image 1
Image 2

Descendenţii grofilor Karolyi şi-ar dori o reţea turistică între localităţile deţinute de familie

Fotografie de familie după slujba de la biserica romano-catolică “Josephus Calasantius“
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Fotografie de familie după slujba de la biserica romano-catolică  “Josephus Calasantius“
Fotografie de familie după slujba de la biserica romano-catolică “Josephus Calasantius“

Sâmbătă, 14 iunie, s-a desfăşurat a doua zi a istoricei şi nobiliarei întâlniri de la castelul Karolyi. Invitaţii veniţi din toate colţurile lumii au avut parte de o experienţă pe care cu siguranţă nu o vor uita curând. Cadrul festiv şi evenimentele speciale au creat o atmosferă ce a reîntors municipiul Carei cu 100 de ani în urmă. 
Până la restaurarea castelului din Carei şi mai ales până la reconstituirea sălilor istorice, descendenţii  familiei  Karolyi nu şi-au arătat interesul faţă de localitatea Carei. Abia după ce locul şi-a recăpătat strălucirea, descendenţii familiei Karolyi s-au grăbit să revină pe urmele strămoşilor. Familia Karolyi  şi-a pus vizibil amprenta pe aceste meleaguri. Descendenţii adunaţi la Carei au mărturisit că ospitalitatea şi frumuseţea Careiului i-au făcut să spună cu toată convingerea că s-au întors acasă.
La evenimente au mai participat primari şi viceprimari atât din Ungaria cât şi din Slovacia, din localităţi unde familia Karolyi a avut sau încă mai are proprietăţi. Aceştia au pus la cale un plan pentru viitor: să înfiinţeze o asociaţie prin intermediul căreia să acceseze fonduri europene în vederea organizării şi a altor întâlniri ale familiei nobiliare, expoziţii şi o sumedenie de alte activităţi. Vom urmări îndeaproape să vedem dacă se va realiza ceva din aceste promisiuni. Mai degrabă înclinăm să credem că sunt simple acte de complezenţă.

Careiul, un oraş istoric

Amprenta modernă a secolului XXI combinată cu prezenţa descendenţilor familiei Karolyi în reşedinţa strămoşească din Carei au transformat pentru două zile oraşul într-un loc cu adevărat istoric. Susţinerea tradiţiei şi a culturii a reprezentat un motiv de bază de la care această iniţiativă a pornit. Dacă în prima zi  a ineditului eveniment nobilii prezenţi la Carei au avut parte de o primire cu fast, au avut posibilitatea să viziteze castelul în toată splendoarea lui, precum ;i Mănăstirea Franciscană de la Căpleni şi cripta familiei Karolyi, sâmbătă 14 iunie aceştia au participat de la ora 11.00 la ceremonia religioasă de la biserica romano-catolică  “Josephus Calasantius“, fondată  de strămoşii lor. Emoţiile au fost vizibile, iar sentimentul de împlinire a fost predominant. “Invitaţii sunt foarte încântaţi de dragostea şi deschiderea de care au parte, o multitudine de sentimente şi emoţii pătrunzându-i în fiecare loc pe care l-au vizitat, convingându-se că au revenit acasă. Bogăţia lor nu a fost şi nu este un scop în sine, ci o obligaţie de a face ceva pentru comunitate şi pentru locurile în care au trăit şi trăiesc.  O parte dintre ei nici nu sunt azi oameni foarte bogaţi. Cu toate că au trecut 100 de ani, chiar ei consideră că aceste întâlniri vor avea un efect extraordinar pentru a reînvia tot ce înseamnă viaţă culturală şi socială de pe meleagurile lor strămoşeşti“, a declarat Mărginean Eva, organizator al evenimentului.
De la ora 13.00, în Sala Cavalerilor a avut loc un simpozion istoric despre familia Karolyi, la care au participat şi oficialităţi şi politicieni. Din păcate nu au fost invitaţi cei care au reabilitat castelul din Carei, care desigur ar fi putut explica cum s-a derulat întregul proces de renovare şi restaurare. S-au purtat discuţii despre proiectele finalizate sau în curs de finalizare din municipiul Carei. “Pentru mine personal este o mândrie că am reuşit ca după un timp atât de îndelungat să îi adunăm la un loc pe descendenţii familiei Karolyi. Această familie care a condus comitatul Satu Mare, dar şi alte judeţe timp de sute de ani face parte din înalta nobilime maghiară”, a subliniat primarul Kovacs.
Citând din “Informaţia de Duminică”, primarul Careiului a amintit că ambasadorul Austro-Ungariei la Berlin, Karolyi Alajos, a fost primul politician din lume care a susţinut recunoaşterea României la congresul de la Berlin din 1878. “Acest fapt este doar unul din multele pe care familia le-a făcut pentru noi. Mă simt mândru că am avut posibilitatea să îi cunosc personal şi să mă conving că modestia, valoarea şi cunoaşterea problemelor lumii nu sunt o noutate pentru ei. Prin faptul că au venit la Carei în număr atât de mare, sper să se reînnoade firul care leagă meleagurile noastre de această familie“, a declarat Kovacs Eugen.

Lista invitaţilor

Au răspuns invitaţiilor făcute de către Primăria Carei< Grof Karolyi Jozsef şi Chatrin, Grof Karolyi Laszlo şi Erzsebet, Grof Karolyi Sandor şi Contesa Becskehazi Sonja, născută Karolyi dar şi Grof Duerckheim Christian, Grof Duerckheim Eugen şi Felix, Grof Duerckheim Georgina, Grof Duerckheim Karolyi Francesca, Grof Duerckheim Sophie, Grof Duerckheim Hanna şi logodnicul.
Cu toate că îi putem invidia, gândindu-ne că duc o viaţă fără de lipsuri şi plină doar de bucurii şi împliniri, acest lucru nu este pe deplin adevărat. Contesa Becskehazi Sonja, născută Karolyi, venită tocmai din SUA pentru acest eveniment, ne-a povestit o fărâmă din viaţa pe care ea a dus-o în tinereţe. În anul 1944 pe când avea doar 19 ani, gravidă fiind, a fost izgonită împreună cu familia ei din reşedinţa pe care o avea în localitatea Zala din Ungaria, doar cu hainele de pe ei şi 20 de dolari în buzunar. S-au răspândit de acolo în Germania, Austria şi Portugalia. Cu lacrimi în ochi, acum în vârstă de 89 de ani, se uită în spate şi încă resimte răceala oamenilor şi chinurile prin care a fost nevoită să treacă. Mutarea într-o altă ţară, necunoaşterea limbii şi multe alte piedici de care s-au lovit nu au făcut altceva decât să îi întărească şi să îi facă să îşi dorească să urce din nou pe scara ierarhică, acolo unde le este locul. În anul 1947 au emigrat în Brazilia, iar de acolo în Miami, SUA, unde locuieşte şi acum. La această vârstă înaintată se bucură că a reuşit să cunoască locul în care familia ei îşi are rădăcinile. “Sunt impresionată de frumuseţea castelului şi bunătatea oamenilor. Mă bucur că la vârsta asta am reuşit să cunosc locul strămoşesc al familiei mele. Cu toate că eu fac parte din altă ramură a familiei Karolyi, pot să spun cu sinceritate că mă simt aici ca şi acasă“, a mărturisit Contesa Becskehazi Sonja.

Planuri

Proprietăţile familiei Karolyi s-au întins şi în alte judeţe ale ţării noastre, dar şi în localităţi din Ungaria şi Slovacia. Primari şi viceprimari ai acestor localităţi au venit şi ei la Carei pentru a participa la fastuosul eveniment. Cu ocazia acestei întâlniri, unul dintre primarii din Slovacia a propus înfiinţarea unei ligi a localităţilor unde familia Karolyi a avut sau mai are proprietăţi. Acest plan, care a fost acceptat şi de restul persoanelor cu foarte mare căldură, se doreşte a facilita accesarea unor fonduri de la Uniunea Europeană pentru organizarea de întâlniri nobiliare între membrii familiei, organizarea de expoziţii în castele şi crearea unei broşuri pentru turiştii care vor să viziteze şi care sunt interesaţi de această latură a istoriei.

Concert în Sala Cavalerilor

Sâmbătă seara, de la ora 19.00, muzica de calitate a răsunat din Sala Cavalerilor. Orchestra Dinu Lipatti din Satu Mare a fost dirijată de grof Karolyi Sandor din Viena. Capodoperele “Nunta lui Figaro“ şi Concertul numărul 3 pentru vioară şi orchestră KV 216 în Sol major ale lui Mozart, dar şi Simfonia I în Do major op.21 compusă de Beethoven, au răsunat şi au mângâiat timpanele celor prezenţi. Ropotele nestăpânite de aplauze de la finalul concertului au dovedit că tânărul dirijor în vârstă de numai 24 de ani are un viitor strălucit.
Vizita descendenţilor familiei grof Karolyi în Carei, deşi strict protocolară, a reprezentat un moment important în restabilirea adevărului legendar despre importanţa personalităţilor în istorie. Sunt, desigur, multe evenimente de care este legată familia Karolyi, trecute cu vederea la această întâlnire nostalgică.

1 comentariu

  1. Nu se spune nimic despre iobagii Romanii si despre umilintele si chinurile la care acestia au fost supusi cand au lucrat pamanturile acestor grofi, pamanturi luate cu japca tot de la iobagi Romani.
    La fel nu se spune nimic despre “iportanta istorica” pe care a avut-o aceasta familie in timpul celui de al doilea razboi mondial, fica grofului karoly fiind casatorita cu feciorul lui horthy miklos si cand vorbesc despre importanta istorica ma refer la deportarea evreilor.

Lasă un răspuns

Connect with

Biserica din mijlocul pustietății

Lăcaș de cult

Biserica din mijlocul pustietății

Biserica făcătoare de minuni se află între orașul Carei și localitatea Petrești, în județul Satu Mare. Mai exact, la o distanță de aproximativ 620 de kilometri de București, 170 de kilometri de Cluj și la puțin peste 270 de kilometri de Timișoara.