Image 1
Image 2
Acasa

Descoperirea secolului: Oamenii de știință anunță eliminarea HIV cu ajutorul tehnologiei CRISPR

Descoperirea secolului: Oamenii de știință anunță eliminarea HIV cu ajutorul tehnologiei CRISPR
Utilizând tehnologia premiată cu Nobel, CRISPR, cercetătorii au eliminat virusul HIV din celulele infectate, marcând un pas uriaș către eradicarea bolii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Utilizând tehnologia CRISPR, distinsă cu Premiul Nobel, cercetătorii au obținut succes în eliminarea virusului HIV din celulele infectate. Tehnicile actuale pot doar să inhibe virusul fără a-l eradica complet, obligând persoanele afectate de HIV să urmeze tratament antiretroviral pe tot parcursul vieții. Prin intermediul CRISPR, care funcționează asemenea unor foarfece moleculare, s-a reușit tăierea ADN-ului infectat, permițând eliminarea sau inactivarea particulelor virale.

 

 

Această descoperire are potențialul de a eradica complet virusul din organism, deși mai sunt necesare cercetări pentru a evalua siguranța și eficacitatea metodei. Deși tratamentele actuale pot controla virusul, nu pot oferi o vindecare definitivă.

 

 

Un studiu prezentat de echipa de la Universitatea din Amsterdam a fost descris ca o dovadă conceptuală la o conferință medicală, subliniind că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a transforma această metodă într-un tratament practic. Dr. James Dixon, de la Universitatea din Nottingham, a evidențiat nevoia de a demonstra că rezultatele obținute în laborator pot fi aplicate la nivelul întregului organism.

 

 

Deși alte echipe cercetează utilizarea CRISPR împotriva HIV, și Excision BioTherapeutics raportează lipsa efectelor secundare grave la trei voluntari după 48 de săptămâni, eliminarea completă a virusului din organism rămâne o provocare majoră, conform Dr. Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra.

 

 

HIV atacă sistemul imunitar și, chiar în prezența unui tratament eficient, unele celule pot rămâne în stare latentă, păstrând materialul genetic al virusului. Fără continuarea terapiei antiretrovirale, virusul latent se poate reactiva. Deși există cazuri rare de „vindecare” după terapie agresivă împotriva cancerului, această abordare nu este considerată o soluție viabilă pentru tratamentul HIV.

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Podul Francis Scott Key din Baltimore s-a prăbușit după coliziunea cu o navă

Un cargobot a lovit și a provocat prăbușirea unei secțiuni din podul Francis Scott Key din Baltimore, Maryland. Incidentul, confirmat de Paza de Coastă, a închis podul, afectând grav traficul local. Detaliile și amploarea pagubelor sunt încă neclare, deși evenimentul a fost larg distribuit pe rețelele sociale. Construit în 1977, podul este o structură emblematică a orașului.