
Oamenii de știință au creat un nou tip de vaccin care are potențialul de a proteja împotriva unei game largi de coronavirusuri, inclusiv împotriva celor care nu au apărut încă în populație.
Acesta utilizează nanoparticule pe care sunt atașate proteine virale inofensive, folosind un așa-numit „superglue proteic”, cu scopul de a antrena sistemul imunitar să răspundă la acele părți ale virusului care rămân neschimbate. Vaccinul experimental „Quartet Nanocage” urmează să fie testat pe oameni și marchează o schimbare a strategiei către „vaccinologia proactivă”, în care vaccinurile sunt proiectate și pregătite pentru fabricare înainte de apariția unui virus cu potențial pandemic.
În ultimele decenii, trei betacoronavirusuri despre care se crede că provin de la lilieci au provocat boli devastatoare la om.
Pandemia cauzată de cel mai recent astfel de virus, coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2), evidențiază necesitatea de a proteja împotriva altor tulpini care ar putea reprezenta o amenințare pentru oameni, spun oamenii de știință, care lucrează de câțiva ani la dezvoltarea unei noi generații de vaccinuri cu spectru larg, care să ofere protecție nu doar împotriva virusurilor zoonotice care au reușit deja să „sară” de la animale la om, ci și împotriva unora care încă nu au trecut la om, dar au potențialul de a face acest lucru în viitor.
Încercările de până acum de a face un vaccin eficient împotriva coronavirusurilor – agenți patogeni care sunt într-o permanentă schimbare – n-au avut succes, însă un studiu publicat recent în revista Nature Nanotechnology arată că s-au făcut pași importanți în acest sens.
Se pregătește o nouă generație de vaccinuri Concret, cercetătorii de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie), în colaborare cu cei de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) și California Institute of Technology (Caltech – SUA), au dezvoltat o nouă tehnologie de producție a vaccinurilor, care, în testele pe șoareci, a demonstrat că recunoaște și oferă protecție atât împotriva celor opt coronavirusuri ale căror antigene au fost incluse în serul experimental, dar poate induce un răspuns imunitar și împotriva unor coronavirusuri care nu au fost incluse în compoziția sa.
„Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor care protejează împotriva COVID a fost o realizare științifică remarcabilă care a salvat milioane de vieți. Vaccinurile au demonstrat un succes substanțial în reducerea deceselor și a formelor grave de boală după infecția cu COVID. În ciuda acestui succes, efectele pandemiei au fost devastatoare și este esențial să se ia în considerare modul de protecție împotriva viitoarelor amenințări pandemice. Pe lângă SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID), coronavirusurile necunoscute anterior au fost responsabile pentru focarele mortale de SARS (2003) și MERS (focarul din 2012 cu cazuri în curs). Între timp, mai multe coronavirusuri de lilieci circulante au fost identificate ca având potențialul de a infecta oamenii – ceea ce ar putea provoca focare viitoare.
CITEȘTE ȘI: Rolul și importanța vaccinării
Fii primul care comentează