
Printre acestea se află și Primăria Municipiului Baia Mare care organizează o acţiune de colectare a deșeurilor vegetale ce se derulează, în mai multe etape, până în data de 18.04.2025. Astfel, deșeurile vegetale rezultate din întreținerea și curățarea grădinilor și curților, în limita a 2 mc vor fi colectate gratuit de către administrația locală.
Pentru a beneficia de acest serviciu, cetățenii sunt rugați să scoată deșeurile pe domeniul public, în seara dinaintea zilei de colectare stabilită pe cartiere. Programul de colectare a deșeurilor vegetale stabilit pe cartiere este:
– Vineri – Cartier Orașul Vechi (între străzile Gheorghe Șincai, Vasile Lucaciu și Horea);
– Sâmbătă – Cartier Vasile Alecsandri – zona de case (între bd. Republicii, strada Izvoarele, strada Mihai Eminescu, strada Universității și strada Vasile Alecsandri) și Cartierul Progresul (între străzile Vasile Alecsandri, Hortensiei, Culturii și 22 Decembrie);
– Luni – Cartier Valea Borcutului (între strada Victoriei și zona Livadă);
– Marți – Cartier Săsar (între străzile Nucului, Victor Babeș și Iuliu Maniu) și Cartier Valea Roșie (între străzile Iuliu Maniu și Fierăstrăului);
– Miercuri – Cartierul Griviței (între străzile Fierăstrăului și 8 Martie);
Joi – Cartier Ferneziu și Cartier Firiza.
În cazul în care volumul deșeurilor vegetale depășește limita de 2 mc, acestea pot fi transportate de către cetățeni la sediul Serviciului Public Ambient Urban (SPAU), situat pe str. Mărgeanului nr. 9, unde vor fi preluate gratuit.
Programul de preluare este următorul: luni – joi în intervalul orar 10:00 – 14:30; vineri între orele 10:00 – 13:00.
Pentru cetățenii care doresc colectarea și transportul deșeurilor vegetale direct de la domiciliu, există posibilitatea solicitării unui container de la SPAU, acest serviciu fiind însă contra cost. Informații suplimentare pot fi obținute online sau telefonic, la numărul 0262.225.773 (secretariat SPAU). Programul SPAU pentru comandă și plăți: luni – joi, între orele 7:30 – 16:00 şi vineri între orele 7:30 – 13:30.
Primăria Municipiului Baia Mare reamintește cetățenilor că nerespectarea acestor dispoziții va fi sancționată conform prevederilor legale.
În mediul rural fracţia bio cade în responsabilitatea cetățenilor. Ei încă mai folosesc metodele tradiționale. Marea lor majoritate le aprind, un lucru neagreat de cei de la Mediu. Unele administrații au luat măsuri și în această zonă, transmițând cetățenilor să amenajeze un colţ al grădinii unde să depoziteze deșeurile respective, urmând ca să primească gratuit un compostor, de la primărie.
Prin compostare, materiile vegetale se descompun şi în final se transformă în humusul care face atât de mult bine grădinii oamenilor. Ceea ce reprezintă doar prima verigă dintr-un lanţ mult mai complex, care poate asigura acest circuit.
Fii primul care comentează