Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Despre planta energetică Miscanthus Giganteus

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

MISCANTHUS GIGANTEUS, cunoscută şi sub numele de Iarba elefantului, este o plantă asemănătoare trestiei de zahăr. Aceasta provine din Japonia şi la maturitate poate ajunge până la o înălţime de patru metri. Este o plantă vivace şi după ce a fost plantată produce peste 20 de ani o cantitate de aproximativ 20 de tone masă uscată/ha. Este foarte bogată în celuloză, puţin exigentă cu solul şi respectuoasă cu mediul. Tijele (tulpinile) de Miscanthus pot fi folosite pentru producţia de ecomateriale de construcţie, furajarea animalelor, fabricarea pastei pentru hărtie, producţia de energie (pot fi folosite ca înlocuitoare pentru lemn), sau pentru producţia de carburant (bioetanol). Planta poate fi culitvată pe aproape orice fel de teren, nu necesită lucrări de întreţinere şi are un efect deosebit împotriva eroziunii solului. Plantele de Miscanthus recoltate de pe un ha produc echivalentul a 12 tone de cărbune sau a 7.300 litri de combustibil.
iscanthus Giganteus a fost înregistrată în Catalogul Oficial al Soiurilor de plante de cultura din România cu destinaţia soiuri energetice şi industriale, informează Asociaţia care Promovează Cultura şi Utilizarea de Mischantus şi alte Culturi Energetice.

În prezent, planta se cultivă în Satu-Mare, Bihor (Oradea), Timiş (Timisoara), Vâlcea, Dâmboviţa şi Giurgiu, dar şi în Moldova.

Miscanthus Giganteus este cunoscută şi sub numele de “Iarba elefantului” sau “stuful chinezesc”. Această plantă este originară din Asia, însă poate fi cultivată cu succes şi pe teritoriul ţării noastre.

Din plantă se pot produce peleţi şi brichete pentru încălzire, cu grad redus de umiditate şi mai ieftine decât cele din lemn. De asemenea, se utilizează pentru producerea unor materiale de construcţii biodegradabile pentru case, în combinaţie cu ciment şi apa. Michantus se mai întrebuinţează ca înlocuitor de plastic în fabricarea cardurilor bancare, în industria auto, dar şi ca tuba pământoasă pentru flori sau pentru decoraţiuni de grădină în loc de scoarţă de copac sau ca înlocuitor de paie în culturile de căpşuni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns