Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCĂDERE DE PREȚ

Deziluzie în tabăra fermierilor – scad preţurile la o serie de produse agricole

Deziluzie în tabăra  fermierilor – scad preţurile  la o serie de produse agricole
La doar câteva zile înainte de startul campaniei agricole de primăvară, acum când se înregistrează cheltuieli consistente pentru întreţinerea culturilor de toamnă, dar şi pentru înfiinţarea aşa numitelor culturi de primăvară...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… (plante leguminoase, ovăz, porumb, floarea-soarelui ş.a.), fermierii constată cu dezamăgire scăderi ale preţurilor unor produse agricole la bursele specializate. Spre exemplu la rapiţă, faţă de preţul de acum trei ani, când era de peste 700 de euro tona, pe fondul creşterii ofertei mai ales în anul 2023, preţul a scăzut sub 423 de euro/tonă.

 

 

Scăderi de preţuri s-au înregistrat la grâu, preţul mediu fiind stabilit la 182,75 euro/tonă, cu ceva mai mult se oferă la Rouen, de 188 de euro/tonă şi de 205 euro/tonă la Hamburg. În portul Constanţa, preţul grâului panificabil FOB este de 184 de euro/tonă şi de 168 de euro pe tonă pentru grâul furajer. O situaţie dezamăgitoare se înregistrează şi în cazul porumbului boabe. Preţul mediu stabilit este undeva la 155 de euro pe tonă, în vreme ce spre exemplu la Bordeaux, preţurile oscilează între 174 şi 185 de euro tona.

 

 

Cu siguranţă, fermierii trebuie să se aştepte la o serie de surprize neplăcute în ceea ce priveşte posibila evoluţie a preţurilor. Este mult mai dificil pentru producătorii români să se poată mulţumi cu preţurile oferite, comparativ cu fermieri din alte ţări ale UE, în condiţiile unor cheltuiei mari pe fondul secetei prelungite din ultimii doi ani, dar şi a unor producţii modeste ca urmare a condiţiilor climatice vitrege.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns