Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Diabetul şi complicaţiile lui dezbătute cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii

Sigla Informatia Zilei
În evidenţa Centrului Antidiabetic Satu Mare sunt 20.000 de pacienţi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În evidenţa Centrului Antidiabetic Satu Mare sunt 20.000 de pacienţi
În evidenţa Centrului Antidiabetic Satu Mare sunt 20.000 de pacienţi

În fiecare an la data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Ediţia din acest an abordează problematica diabetului zaharat, dar şi importanţa prevenţiei şi educaţiei în sănătate. Specialiştii atrag atenţia asupra pericolului dat de prediabet, care la nivel naţional are o prevalenţă de  peste 16% faţă de prevalenţa diabetului zaharat care la populaţia adultă este de 11,6%. În lipsa unor măsuri urgente de prevenţie, cel puţin jumătate dintre aceşti pacienţi să aibă în următorii zece ani diabet zaharat, cărora li se adaugă şi alte cazuri noi.

Potrivit medicilor, complicaţiile diabetului zaharat sunt extrem de severe. Prima cauză de orbiere a populaţiei adulte este diabetul zaharat, iar peste 40% dintre pacienţii cu boli cronice de rinichi care intră în terapii de substitie cronică a funcţiei renale au această problemă de sănătate. De asemenea, se arată că amputaţiile non-traumatice sunt de zeci de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet zaharat, dar şi alte complicaţii, de natură cardiovasculară care necesit îngrijirea în echip a pacientului cu diabet.

În opinia medicilor diabetul ar putea fi prevenit în jumătate din cazuri intevenind pe programe de alimentaţie sănătoasă, exerciţiu fizic în funcţie de preferinţele fiecărei persoane,  educaţia de a renunţa la fumat, la consumul excesiv de alcool, într-un cuvânt adoptarea unui stil de viaţă echilibrat.

În ceea ce priveşte evoluţia numărului de pacienţi cu diabet zaharat, în ultimii cinci ani s-a ajuns la 710.000 de pacienţi, într-o creştere de 16%, aceştia fiind trataţi gratuit, fiind în evidenţa CNAS.

Un calcul arată că în medie unui diabetolog îi revin cam 1.600 de pacienţi, iar doi din trei pacienţi suferă de neuropatie diabetică.

La nivelul judeţului Satu Mare potrivit datelor Centrului Antidiabetic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare  sunt în evidenţă aproximativ 20.000 de pacienţi. Dr. Iosif Szilagyi, şeful secţiei a precizat că este vorba de pacienţi care suferă de diabet zaharat de tip I şi II, dar şi alte forme ale bolii.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,  în anul 2015 cheltuielile privind diabetul au fost de  867.529.087 de lei, iar pentru anul 2016 bugetul aprobat este de 927.801.000 de lei.

“Datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că aproximativ 9% din populaţia adultă este atinsă de această boală, dar numai o parte dintre pacienţi ajung să fie descoperiţi din timp şi să primească tratamentele şi îngrijirile necesare pentru a ţine sub control boala. În cazul lor este vorba de obicei de diabetul de tip II, al cărui factori determinanţi au legătură strânsă cu stilul de viaţă nesănătos. Se mai adaugă mulţimea acelor copii care suferă de tipul I de boală. De aceea, vorbim despre importanţa celor 3 piloni care împreună contribuie la combaterea diabetului zaharat< prevenţie, educaţie şi control” precizează specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns