
Trei evenimente majore au avut loc în decurs de câteva zile Conferința de Pace de la Munchen, summitu-l informal de la Paris și demararea negocierilor Rusia- SUA pe marginea războiului din Ucraina.
Din moment ce deja ordinea mondială nu se mai bazează pe reguli s-a intrat în epoca în care ordinea mondială se bazează pe putere.
Se vede destul de clar că Statele Unite sub Trump, acționează unilateral și nu se mai ține cont de interesele aliaților săi tradiționali europeni. Reuniunea de urgență de la Paris, Organizată într-un format restrâns, doar șapte țări din cele 27 ale UE, un reprezentant al Marii Britanii, președintele Comisiei UE și secretatul general NATO. Deci nu se poate pune problema că România a fost exclusă de la întâlnire din moment ce nu au fost invitate un număr de 21 de țări. Dar asta intră în genul de politică a momentului când toate tunurile sunt puse pe președintele interimar Ilie Bolojan.
În ciuda vitezei cu care anunță schimbări majore, Donald Trump nu are o strategie pe termen lung. Rău este că foarte mulți politicieni încep să se comporte ca Trump.
În lumina ultimelor evenimente Donald Trump vrea să slăbească sau chiar să distrugă Uniunea Europeană. Același lucru îl vrea și Rusia.
Țările UE au o populație mai mare decât SUA. Deci este o piață foarte mare. Pe de altă parte, PIB-ul Rusiei este abia pe locul trei din Europa, după Germania și Franța. Împreună, PIB-ul țărilor UE este de zeci de ori mai mare decât al Rusiei. Deci, economic UE este mai puternică decât Rusia. Este deficitară la înarmare, mai ales la arsenalul nuclear.
Un semnal de strângere a rândurilor a fost dat de întâlnirea de la Paris. Europenii trebuie să caute soluții pentru a nu se lăsa prinși ca într-un clește de cele două puteri militare, una mai hrăpăreață decât alta. În fond, Rusia a suferit pierderi grele pentru câștiguri teritoriale relativ mici. Cum președintele Trump negociază pe picior de egalitate cu Rusia, abia acum se poate spune că Putin și-a atins obiectivul.
Sub dubla amenințare, țările UE trebuie să renunțe la ideea de suveranitatea națională îngustă, pentru a urma o strategie comună de securitate și apărare. Fără un front comun nu poate exista o politică externă de securitate europeană reală. Pe termen mediu, țările UE trebuie să ajungă din urmă SUA din punct de vedere tehnologic și economic.
Un prim pas, a spus un lider european, ar fi renunțarea la principiul unanimității în politica externă a UE, care conferă unui prim ministru ca Viktor Orban, sau cum a fost cazul cancelarului austriac Nehammer, o putere discreționară. 26 de țări au votat DA, iar una a spus NU și România nu a fost primită în Spațiul Schengen.
Vine o eră în care marile puteri încearcă să domine geografic țările. SUA este una dintre ele. În ciuda acestui fapt suveraniști precum Călin Georgescu, Victor Ponta și George Simion văd în Donald Trump un model pentru țara lor. Trump readuce în actualitate naționalismul, dreptul celui mai puternic în același timp lăsând impresia că nicio țară nu ar trebui să-și limiteze propria putere. Așa a ajuns Georgescu să pretindă teritorii de la Ucraina. Trump și apropiații lui, capii tehnologiei, sunt interesați de marile puteri, China, Rusia, India, Uniunea Europeană în ansamblu ei, Germania, Franța Marea Britanie, nu de țări precum România sau Danemarca de la care vrea să ia insula Groenlanda.
Înainte vreme după al doilea război mondial, SUA a creat o nouă ordine mondială bazată pe cooperare, alianțe și ajutor internațional. A început cu planul Marshall, a continuat cu înființarea USAID pe care Trump o desființează. Cum Trump se bazează numai pe constrângere și putere va urma desființarea NATO. După USAID, este posibil ca Musk să se îndrepte spre NATO. De aceea Europa trebuie să fie pregătită să se apere singură. Simplu de spus, greu de făcut.
Totuși, este posibilă o înțelegere cu Trump? Cumpărați mai multe arme americane, mai mult gaz american, dați 5% din PIB și puteți fi prietenii Americii.
Fii primul care comentează