Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Din această lună, sticlele şi borcanele ar trebui reciclate, fără a ajunge deşeuri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În primăvara acestui an, Tanczos Barna, Ministrul Mediului, aflat la Satu Mare, asigura sătmărenii că este aproape momentul în care, o serie de ambalaje din sticlă, dar şi din material plastic, ar putea fi incluse în circuitul de recuperare.

Din păcate, la momentul respectiv era pusă sub semnul întrebării infrastructura acestui demers. Se pare că nici acum, la câteva zile înainte de intrarea în vigoare a legii privind recuperarea unor ambalaje, această infrastructură nu este suficient de bine pusă la punct.
Termenul de intrare în vigoare a actului normativ la care facem referire este 1 octombrie.
Potrivit documentului la care facem referire, magazinele alimentare mici și mari vor fi obligate să primească sticle goale de la populație și să-i plătească garanția, printr-un sistem de garanție-returnare (SGR) decis de Guvern. De la 1 octombrie 2022, această măsură ar trebui să fie introdusă în toată țara, însă autoritățile au anunțat că au întârziat punerea în practică a acestei legi. Concret, prin intermediul acestei măsuri, se va putea returna în magazin sticlă, ambalaj, sau pet pentru care s-a emis la achiziție o garanție în bani. Se poate preda orice ambalaj care poate fi spălat și refolosit, iar în schimb persoana respectivă primește o garanție de 50 de ani, 1 leu sau chiar mai mult, plătită în momentul când a fost achiziționat produsul respectiv.

Totodată, SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață. Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Sunt puține magazine în țara noastră care dispun de infrastructura necesară pentru a colecta ambalaje. Ministrul Mediului recunoaște că s-a întârziat cu punerea în aplicare a acestei legi și spune că nu există în Europa țară care să fi implementat sistemul SGR în mai puțin de doi ani, chiar 3-4 ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns