Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Din acest an nu se mai primesc dosare pentru renta viagera

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In Maramures sunt 340 de rentieri care detin teren mai ales in Vima Mica, Vima Mare si Coas

[singlepic id=2828 w=320 h=240 float=]

O noua belea pe capul fermierilor maramureseni care ar fi intentionat sa-si dea terenul agricol in arenda. Din acest an nu se mai primesc dosare, cu toate ca in judetul nostru doar 340 de persoane care au reusit acest lucru. Un numar de 159 de cetateni, majoritatea din zona Vima Mica, Vima Mare si Coas, primesc renta viagera pentru o suprafata de cira 900 ha de teren agricol situata in judetul nostru. Restul au proprietati in alte judete, in special in Satu Mare (circa 500 de ha). Rentierii maramureseni incaseaza an de an peste un milion de lei proveniti din renta viagera. Banii ii primesc in cont sau prin mandat postal in fiecare an pana pe 31 august, daca intre timp nu apar alte reglementari.

A inceput vizarea carnetelor de rentier

In aceasta perioada a demarat actiunea de vizare a carnetelor de rentier, astfel incat oamenii sa intre in calcul si pentru anul viitor. Actiunea va continua pana pe 30 iunie, iar cei care nu vor reusi sa-si vizeze carnetele nu vor primi bani. Pana in prezent, 30 dintre rentieri si-au vizat carnetele.

Dupa cum ne-a informat Iudit Komlosi, sef Birou Renta Viagera Maramures, 80% sunt terenuri arendate, iar 20% inchiriate. Cei mai multi maramureseni prefera aceasta procedura pentru ca nu mai sunt in putere sa lucreze terenul, iar tineretul a plecat la munca peste granite. Din cauza ca rentierii s-au miscat mai greu cu procedura de vizare a carnetelor, banii au intrat mai tarziu in conturi. Astfel, in ultimii doi ani termenul de vizare a carnetelor s-a prelungit din februarie pana in iunie, astfel incat oamenii sa aiba timp pentru vizare si sa intre in posesia banilor. Au devenit rentieri cetatenii care au implinit varsta de 62 de ani si persoanele cu handicap de gradul I si gradul II. Suma primita de la stat este de 50 euro pe hectarul de teren agricol pe an, daca terenul a fost arendat cu contract inregistrat la primarie (banii se primesc pe perioada arendarii) sau 100 de euro pe hectar daca au vandut terenul cu contract de vanzare-cumparare notarial ori daca doneaza terenul agricol (banii se primesc pe viata).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Simptomele alegerilor

Asculta acest articol Alegerile din colegiul bucurestean au atras atenţia prin caracterul lor simptomatic. Alegerile de ieri au semanat foarte