Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Directorul Gavril Cherhat ne spune ce noutati aduce Legea 263/2011 la capitolul pensii de invaliditate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre altele, vor aparea Centrele Regionale de Expertiza Medicala

Pensia de invaliditate se acorda persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca in urma unor accidente de munca, boli profesionale, neoplazii, schizifrenii, SIDA, boli obisnuite si accidente care nu au legatura cu munca. Sunt trei categorii de pensii de invaliditate: de gradul I, in cazul perderii totale a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire, gradil II in cazul pierderii totale a capacitatii de munca cu pastrarea capacitatii de autoingrijire, respectiv gradul III pentru persoanele care si-au pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca dar pot sa presteze o activitate profesionala cel putin jumatate din timpul normal de munca (patru ore pe zi).

Daca pana aici n-au aparut modificari fata de vechea lege, la capitolul criterii vor fi schimbari. “Criteriile  pe baza carora se face incadrarea in grade de invaliditate se stabileste prin hotarare de guvern care va trebui adoptata pana la data de 30 martie”, a subliniat Gavril Cherhat, director excutiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Maramures.

Punctajul lunar acordat pentru stagiul potential s-a diminuat

Interlocutorul a mai subliniat ca incadrarea intr-un grad de invaliditate se face la cerere, de catre medicul expert al asigurarilor sociale. Cererea si documentele medicale se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CJP. Emiterea deciziei medicale se face in 45 de zile de la inregistrarea cererii. Daca persoana nu este multumita de verdict poate depune o contestatie in termen de trei zile la Comisiile Medicale de Contestatii care vor functiona in cadrul Centrelor Regionale de Expertiza Medicala. Aceste centre reprezinta o alta noutate si se vor infiinta in viitorul apropiat. Abia dupa consultarea specialistilor acestor centre, daca raspuns nu multumeste, persoana in cauza se poate adresa instantelor judecatoresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Regionale. Cherhat a mai subliniat ca o alta noutate a Legii 263/2010 este faptul ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau accidente care nu au legatura cu munca pot beneficia de pensie de invaliditate daca au realizat un anumit stagiu de cotizare in raport cu varsta pe care o au, la data emiterii deciziei medicale (tabelul 3 din lege). La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si cel avut la data acordarii pensiei de invaliditate. Punctajul lunar acordat pentru stagiul potential s-a diminuat cu 0,5, ceea ce inseamna o diminuare a cuantumului pensiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns