Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Discordia dintre maghiari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Pentru minoritatea maghiară survin mari dificultăţi, în acest an electoral, nu atât la alegerile locale, cât mai ales la cele legislative. Maghiarii din România sunt reprezentanţi în acest moment de trei formaţiuni politice, în raporturi ireconciliabile. Acestea sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Civic Maghiar şi, mai nou, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, al episcopului Laszlo Tokes.

Trei partide înseamnă, după o simplă aritmetică, împărţirea voturilor în trei părţi. Că aceste părţi nu vor fi egale, este o altă chestiune. În 2008, în Secuime, Partidul Civic Maghiar a obţinut la alegerile locale doar 37 la sută. Nu dispunem de date suficiente ca să apreciem dacă PCM a crescut în opţiunile maghiarilor în cei patru ani trecuţi de atunci.

Dar dacă sunt trei poli care atrag voturile, dacă aceste voturi se împart aşadar în trei, fiecare dintre cele trei grupuri politice intrate în disputa electorală se va bucura de un număr mai mic de sufragii. Nu numai existenţa unui prag electoral diminează şansele. Dacă pragul electoral rămâne, cele trei grupări politice ale maghiarimii din Transilvania, împărţindu-şi voturile îşi diminuează şansele de a-l depăşi şi de a participa la viaţa parlamentară. Dacă dispare acest prag electoral, după cum sună zvonurile de pe culoarele vieţii politice, în Parlament ar putea intra toate cele trei grupări, dar fiecare cu un număr mic de reprezentanţi. Având în vedere şi disputele lor interne, cele din cadrul segmentului maghiar, forţa lor parlamentară va fi nulă, iar prezenţa lor în Parlament anonimă.

Viktor Orban a adresat maghiarilor un sfat înţelept. Nu e vreme pentru dispute, nu este timp nici pentru fărâmiţarea maghiarilor într-un an electoral important. Credem că sunt şanse dintre cele mai mici de a fi ascultat un sfat venit din exterior, dintr-un punct ce dispune de marja obiectivării.

Democraţia din România va avea mult de pierdut, fără reprezentanţii maghiarilor în Parlament. Cetăţenii români de etnie maghiară, ca toţi cetăţenii români sunt şi ei plătitori de impozite dar, mai ales, sunt participanţi constructivi, chiar inventivi în cadrul social şi economic al României. Niciun român nu-şi ignoră vecinul maghiar,  după cum niciun român nu face abstracţie de prezenţa unui maghiar. Cultura maghiară din Transilvania este o parte componentă a tezaurului cultural românesc. Lipsa reprezentării parlamentare a maghiarilor ar sărăci viaţa politică din Parlamentul României. Ori, în afara Parlamentului orice grupare politică este sortită anonimatului.

Pe de altă parte, lipsa parlamentarilor maghiari ar crea o falsă impresie asupra ţării noastre. Iuliu Maniu la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918 a cerut imperios românilor prezenţi „să nu devină din împilaţi, împilatori”, referindu-se la maghiarii din Transilvania şi la raporturile cu aceştia după unirea Transilvaniei cu România. Ori, exact acest lucru îl va crede Europa aflând că maghiarii au dispărut din Parlamentul României, deşi ei pierd pe mâna lor reprezentarea parlamentară.

Convieţuirea româno-maghiară în Transilvania este un exemplu unic în Europa şi în lume. Cele două părţi trăiesc de o mie de ani împreună şi după trecerea acestui mileniu tensiunile sunt greu detectabile. În Orientul Apropiat Israelul doar din 1947 trăieşte într-un spaţiu restrâns cu arabii şi raporturile lor sunt departe de pacificare. La sud de Dunăre, sârbii şi albanezii sunt încă pe picior de război fără nicio speranţă de reconciliere. Maghiarii ca şi românii au depăşit prin voinţă proprie un prag psihologic instalat de istorie. Dar, ciudat, constatăm că apar şi se ridică ziduri între maghiari, garduri înalte de sârmă ghimpată ce foarte greu pot fi escaladate de ei şi care dau impresia că maghiarimea din Transilvania în acest an este sub stare de urgenţă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

La împărțirea funcțiilor

Asculta acest articol Președintele Iohannis a aceptat propunerea PSD. Mihai Tudose a fost desemnat cu formarea unui nou guvern. Odată