Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nimic spectaculos în timpul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură. Actualului parlament îi lipsesc marii oratori, capabili măcar prin intonație, să trezească interesul ascultătorilor. Textul moțiunii, practic strigat la microfon, nu a reușit să cuprindă întregul dezastru pe care l-au creat guvernele PSD-ALDE în cei doi ani și jumătate de guvernare care a ignorat cele mai elementare reguli ale economiei de piață.

PSD a avut o singură țintă: lărgirea și consolidarea bazinului său electoral prin creșterea nesustenabilă a salariilor din aparatul public. PSD a reușit performanța de a mări numărul bugetarilor la o cifră ce depășește cu mult necesarul.  Cele peste cinci milioane de pensionari, împreună cu cei peste 1,3 milioane de bugetari, nu s-au lăsat impresionați și nu au considerat că au datoria să voteze PSD la recentele alegeri europene. De aici criza în PSD. Strategia lui Liviu Dragnea s-a dovedit păguboasă pentru economie, și nefructuoasă pentru  social democrați.

PSD are deja o retorică pe care doamna Viorica Dăncilă o stăpânește. Cifrele, alese cu grijă, par să fie în avantajul guvernului. De pildă premierul anunță că, față de anul trecut, investițiile majore au crescut în primele cinci luni ale anului cu 10%, dar omite să spună că repectivele investiții din 2018 trecut au fost cu puțin peste 5 miliade de lei.

Cu cifele se poate jongla. Realitatea de pe teren, greu de surprins statistic, nu este deloc liniștitoare. România are toate datele pentru a se îngrijora pentru propriul ei viitor. Din păcate, PNL nu a reușit să prindă în textul moțiunii întregul tablou social și economic al României de azi. Nu este absolut obligatoriu ca într-o moțiune de cenzură să se prezinte și un minim program de redresare. La rândul lor, reprezentanții guvernului supus votului parlamentului, nu recunosc nici măcar o singură greșeală și nu-și iau angajamente privind redresarea situațiilor criticate.

O moțiune de cenzură are un singur scop: căderea guvernului prin votul majorității simple. Astfel erau necesare 233 de voturi. PNL, USR, UDMR, Pro România, PMP nu au reușit să adune decât 200 de voturi. Rezultă că PSD și ALDE încă dețin majoritatea parlamentară. Pentru a preîntâmpina eventualele surprize conducerile PSD și ALDE le-au cerut parlamentarilor lor să rămână în bănci. Surprizele neplăcute au fost în acest fel ocolite.

Pe de altă parte, opoziția, în special PNL și USR, și-au făcut socoteala și în mod sigur au considerat că venind la guvernare și-ar fi diminuat șansele de victorie la viitoarele alegeri. USR a dat dovadă de sinceritate, declarând că nu dorește să intre la guvernare, în vreme ce PNL părea că își dorea cu adevărat să formeze un nou guvern.

Fiecare partid și-a jucat rolul relativ bine, dar neconvingător. Parlamentarii PSD și ALDE sunt conștienți de greșelile făcute în actul guvernării din ultimii doi ani și jumătate. Știu ce a însemnat Liviu Dragnea și cunosc adevăratul motiv al majorării pensiilor și salariilor din sectorul public. Știu că aceste măsuri populiste apasă din greu asupra economiei. Știu că mediul de afaceri este în bună măsură compromis de politicile guvernamentale. Este un lucru îndeobște că s-a înregistrat o creștere economică pe baza consumului, că guvernul se îndatorează peste măsură. Cu toate acestea, parlamentarii coaliției de guvernare fac front comun și apără guvernul Dăncilă.

Opoziția nu s-a coagulat. PNL și USR intră în competiție pentru alegerile prezidențiale. Nu ar fi avut nimic de câștigat venind la guvernare. Partidul care ar fi avut cel mai mult de câștigat în cazul căderii guvernului ar fi fost Pro România. Dar nu a fost să fie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

O problemă naţională: drogurile şi tinerii

Nicio zi fără accidente mortale, fără drogaţi, fără crime, fără violenţe de o cruzime rar întâlnită. Greu de ţinut pasul cu infracţiunile pe bandă rulantă, ziua şi noaptea, în toate colţurile ţării, în marile oraşe, dar şi în micile localităţi recunoscute pentru liniştea care domnea în ele.

Sigla Informatia Zilei

Spre o nouă ideologie

Asculta acest articol Marian Munteanu, personaj fascinant apărut odată cu fenomenul Piaţa Universităţii, revine în viaţa politică după o absenţă

Sigla Informatia Zilei

Paralele imposibile

Asculta acest articol Se poate face o paralelă între Turcia și România, între lovitura de stat acuzată de președintele Traian