Un grup de cercetători de la Universitatea St. George din Londa a dezvoltat un dispozitiv similar unui smartphone care ar putea diagnostica paludismul în numai 15 minute. Dispozitivul utilizează nanotehnologie de vârf pentru a detecta nu numai o infecţie cauzată de paludism, ci şi orice rezitenţă la medicamente, în numai 15 minute pe baza unei picături de sânge.
Prototipul este menit să ofere aceeaşi calitate în materie de rezultate ca şi un laborator, însă într-un timp mai scurt şi cu un cost redus, fiind foarte util pentru analize pe teren. Dispozitivul constituie obiectul unui proiect de cercetare susţinut de Uniunea Europeană. Proiectul dispune de un buget de 5,2 milioane de euro, din care UE a finanţat 4 milioane. Partenerii proiectului afirmă că dispozitivul ar putea fi trimis şi utilizat în ţări în curs de dezvoltare, cu începere din 2015, dacă testele care vor începe în acest an vor da rezultatele aşteptate, informează Agerpres.
O astfel de iniţiativă vine ca răspuns la faptul tot mai evident că paraziţii care transmit malaria suferă “mutaţii” pentru a rezista la cele mai puternice terapii bazate pe combinaţii de medicamente împotriva paludismului, care includ artemisinină.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2010 s-au înregistrat 219 milioane de cazuri de paludism şi aproximativ 660.000 de persoane au fost ucise de această boală, în majoritate copii cu vârsta sub cinci ani.
La 25 aprilie, începând din 2008, statele membre ale OMS marchează Ziua internaţională de luptă împotriva paludismului, pentru a sublinia necesitatea unui angajament politic permanent şi a investiţiilor în prevenirea şi controlul acestei boli.
Fii primul care comentează