Cu puţin timp în urmă, în cadrul “Săptămânii verzi” de la Berlin au fost lansate propuneri de creştere a producţie agricole chiar dacă este recomandată reducerea cu 36% a consumului de îngrăşăminte chimice. Comisia Europeană, în baza unui studiu, acceptă ideea că în viitor consumul de îngrăşăminte chimice folosite ar putea să se dubleze pentru a putea asigura necesarul de hrană al planetei. Cele două aspecte menţionate par să fie diametral opuse. Disputele la nivel înalt nu sunt încheiate pe tema utilizării îngrăşămintelor chimice.
Reducerea consumului de îngrăşăminte propus de COPA COGECA ar duce cu siguranţă la scăderi ale producţiei agricole în viitorii ani, susţin unii specialişti. Asta în condiţiile în care se estimează ca până în anul 2050 necesarul de alimente ar trebui să crească cel puţin cu 60% faţă de nivelul actual.
În prezent, opt sute patruzeci şi două de milioane de persoane se confruntă deja cu foamea cronică, iar cererea de produse alimentare este în creştere. Reprezentanţi ai organizaţiei menţionate mai sus susţin necesitatea creşterii producţiei dovedind mai mult spirit inovator la nivelul exploataţiilor agricole.
În cadrul evenimentului organizat de Fertilizers Europe la Berlin, Arnaud Petit, directorul departamentului Produse de bază şi comerţ din cadrul Copa-Cogeca, a declarat: „Agricultorii europeni au fost nevoiţi să reducă cu 36% cantitatea de îngrăşăminte utilizată. Acest lucru este inacceptabil. Agricultorii nu vor mai putea produce alimentele pe care şi le doresc consumatorii europeni”.
Demnitari europeni susţin faptul că în condiţiile în care îngrăşămintele sunt folosite în mod corespunzător, acestea le vor asigura agricultorilor o productivitate mai mare, iar consumatorilor securitatea aprovizionării, toate acestea cu un impact de mediu cât mai redus.
Fii primul care comentează