Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Divergențe înaintea campaniei electorale

Ultima zi în care se poate lua o decizie în consens cu legea electorală se întâmplă să fie 20 februarie. Dincolo de această dată orice modificare legislativă este un abuz.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cuvântul în jurul căruia s-au desfășurat primele jocuri politice din acest an a fost comasarea alegerilor. Adică organizarea a cel puțin două tipuri de alegeri în aceeași zi. Prima variantă pusă în discuție a fost suprapunerea alegerilor locale peste alegerile europarlamentare.

Obiectivul urmărit de PNL, într-o primă fază, este o mai puternică implicare a primarilor și  președinților de consilii județene liberali în campania electorală pentru alegerile europene.

În timp ce interesul cetățenilor pentru alegerile europene este redus, prezența la alegerile locale este în general mare. Prin urmare PNL a socotit că o mai mare prezență la vot va conduce la un scor mai bun la alegerile pentru Parlamentul European.

De ce sunt importante rezultatele obținute la euroalegeri? Pentru că jocurile pentru desemnarea candidaților la președinție se fac în funcție de scorul obținut de fiecare partid la alegerile din 9 iunie.

PNL, conform sondajelor, este cu aproximativ zece procente sub PSD.  Există și riscul ca AUR să obțină la europarlamentare un rezultat peste PNL. În această situație posibilitatea ca Nicolae Ciucă să nu intre în turul doi al prezidențialelor, matematic este o certitudine.

Există precedentul prezidențialelor din anul 2000, turul doi între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Socoteala este simplă: o finală prezidențială între candidatul PSD și candidatul AUR îl trimite pe Marcel Ciolacu direct în fotoliul de la Cotroceni.
În ciuda cooperării PNL-PSD, în general decentă, cele două partide se află într-o competiție acerbă nu doar în cursa pentru președinția României.

Alegerile locale pun la grea încercare relațiile din teritoriu dintre organizațiile județene PNL și PSD. În județe interesele politice se intersectează cu interesele economice. Câștigarea alegerilor locale în primul rând înseamnă accesul la resurse. Banii publici stau în pixurile, la discreția primarilor și președinților de consilii județene.

Funcțiile de conducere din județe sunt atributele președintelui de consiliu județean, iar funcțiile dintr-o comună, oraș, municipiu, sunt distribuite de primari, evident după criterii politice și prietenii.

De aici provine puterea și influența aleșilor locali. Implicarea așa-zișilor aleși locali înseamnă de fapt mobilizarea întregului aparat administrativ, de la portar și femei de serviciu, la secretare, șoferi, șefi de instituții. La rândul lor, de șefii de instituții depind alți primari, alți șoferi, alte secretare, alți șefi de departamente. Totul se învârte în același cerc al intereselor pecuniare.

Forța electorală a celor două partide mari, PSD și PNL, iar în Transilvania și UDMR, constă în capacitatea de mobilizare a întregului aparat de stat, al angajaților din întregul sistem al administrației locale, la care se adaugă și voturile familiilor acestora. Până la urmă, la asta se reduce rolul alegerilor, oricât de democratice ar fi acestea. De aici explozia,  virulența și popularitatea partidelor anti-sistem. Care, dacă vor ajunge la putere, vor proceda la fel.

Efortul președintelui PNL Nicolae Ciucă de a forța comasarea are, deci, un scop precis și este în beneficiul întregului aparat de partid.

În urma comasării alegerilor ar avea de câștigat și PSD, însă alegerile suprapuse încurcă planurile  lui Marcel Ciolacu, în cursa lui spre funcția supremă în stat.

Pentru viitorul politic al PSD este vitală victoria candidatului său  la alegerile pentru președinția României.

Încă cinci ani adăugați la cei 20 de ani de când nu a  mai câștigat alegerile prezidențiale este prea mult pentru un partid de mărimea și ambiția PSD-ului.

Mai mult, în cazul în care candidatul PNL câștigă prezidențialele există o variantă de guvernare și fără PSD: refacerea coaliției PNL- USR-UDMR, în formula PNL-Alianța Dreapta Unită-UDMR.

În acest posibil scenariu, PSD nu ar avea altă soluție decât o combinație cu AUR. Desigur, depinde care parte va reuși să obțină peste 50%, însă când ai de partea ta președintele câteva procente în plus sau în minus nu contează. Când președintele țării vrea, întotdeauna se găsesc soluții pentru forțarea formarii unei majorități parlamentare.

PSD mai are o problemă. S-ar părea că o parte din electoratul său face pasul spre AUR sau spre celelalte partide care se revendică de la “patriotism”.

Pentru moment, interesele electorale ale PNL și PNL sunt divergente, însă după alegeri ar putea trece peste diferende și să conducă împreună țara tot în numele “stabilității politice.”

Totul depinde de scorurile obținute la cele patru rânduri de alegeri.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Suveranismul mistic

Marele merit al lui Călin Georgescu este că a reușit să transforme strategia electorală într-un adevărat spectacol mistic.