Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DNA cere 10 ani de închisoare pentru Dan Voiculescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Instanţa a respins toate cererile avocaţilor lui Dan Voiculescu
Instanţa a respins toate cererile avocaţilor lui Dan Voiculescu

Judecarea dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat pentru spălare de bani în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost amânată pentru marţi, la ora 10:00, a anunţat instanţa. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a recuzat completul de judecată pe motiv că nu ar fi echidistant.

Dezbaterile în dosarul ICA vor fi reluate marţi dimineaţă, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), când avocaţii vor susţine pledoariile finale.

Procurorul a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.

La termenul de luni, avocaţii inculpaţilor au înaintat aproximativ 40 de cereri.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş. Curtea de Apel Bucureşti a respins aceste cereri de audiere înaintate de avocatul Mateuţ, scrie Mediafax.

22:25 – Dosarul ICA: Dezbaterile vor fi reluate marţi, la ora 10.00. Avocaţii vor susţine pledoariile finale

Dezbaterile în dosarul ICA vor fi reluate marţi dimineaţă, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), când avocaţii vor susţine pledoariile finale.

Procurorul a cerut, luni seară, pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod penal. În cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.

21:06 – Dosarul ICA: Voiculescu a cerut recuzarea completului; solicitarea a fost respinsă

Dan Voiculescu a cerut, la termenul de luni în dosarul ICA, recuzarea completului de judecată, pe motiv că aceeaşi judecători care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui au decis şi în cazul contestaţiei referitoare la această măsură, şi această solicitare fiind respinsă.

Preşedintele completului de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) care judecă dosarul ICA, Camelia Bogdan, a arătat că instanţa a decis, pe 1 iulie, impunerea măsurilor asiguratorii, iar contestaţia nu putea fi făcută decât cu privire la modul de aplicare a sechestrului.

Totodată CAB a respins mai multe dintre cele aproximativ 40 de cereri înaintate la termenul de luni de avocaţii inculpaţilor.

Aceştia au solicitat, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful.

19:49 – Dosarul ICA: Cererile de audiere a lui Băsescu, Cioloş şi Sârbu, respinse

Cererile de audiere a lui Traian Băsescu, Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), la termenul de luni din dosarul ICA.

Totodată CAB a respins şi altele dintre cele 40 de cereri înaintate de avocaţii inculpaţilor.

Astfel, instanţa a respins suplimentarea probatoriului cu o expertiză, precum şi efectuarea unei expertize tehnice judiciare prin care să se stabilească nivelul cercetării de la ICA în momentul privatizării şi cel de la momentul actual.

18:19 – Dosarul ICA: Zeci de cereri, depuse de avocaţii inculpaţilor la termenul de luni

Avocaţii inculpaţilor din dosarul ICA au înaintat instanţei, la termenul de luni, aproximativ 40 de cereri, în care solicită, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.

Acelaşi apărător a cerut trimiterea unor adrese către Curtea de Conturi, Agenţia Domeniile Statului (ADS) şi Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, Mateuţ doreşte să depună nişte fotografii şi materiale video revelatoare pentru modul în care arată Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).

Avocata Maria Vasii cere sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.

La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA.

Avocatul lui Sandu Jean cere reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA.

O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014.

Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte.

Procurorul de caz a cerut judecătorilor respingerea celor mai multe dintre solicitările inculpaţilor.

Instanţa a rămas în pronunţare privind aceste solicitări, urmând să dea o decizie după o pauză.

Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.

Mateuţ a făcut mai multe cereri de audiere în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Avocatul lui Voiculescu susţine că printre cei care ar trebui să dea declaraţii în faţa instanţei se numără Traian Băsescu, primar general al Capitalei la momentul faptelor judecate în dosar, şi foştii miniştri Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.

Despre Cioloş, Mateuţ a spus că este implicat în procedura de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosar. Procedura nu s-a realizat din propria iniţiativă a lui Cioloş, ci la solicitarea DNA, a mai spus apărătorul lui Dan Voiculescu.

Tot la termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.

“Există o confuzie în rechizitoriu. Eu am fost numit reprezentant ala ADS în AGA al ICA. Eu nu am participat la luarea unei decizii legată de patrimoniul ICA, nu aveam atribuţii să verific contractul de superficie din 2003. Referitor la acuzaţia de conflict de interese, menţionez că eu, atunci, nu eram funcţionar public. Precizez că nu ştiu să fi existat un protocol cu Ministerul Agriculturii şi ICA cu privire la privatizarea institutului. Aceasta s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern”, a spus Sandu.

Dan Voiculescu a plecat, în jurul orei 14.45, de la Curtea de Apel Bucureşti, motivând că se duce la IPJ Ilfov, conform controlului judiciar dispus în cazul său în alt dosar, respectiv cel al şantajării unui oameni de afaceri.

La plecarea de la sediul instanţei, el a fost întrebat despre posibilitatea ca termenul de luni în dosarul ICA să fie ultimul. “Eu, să ştiţi, că ultimul cuvânt mi l-am cam spus şi dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc, nu-i nicio problemă”, a replicat Dan Voiculescu.

În 31 iulie, tot el spunea că “unii se grăbesc” ca el să fie condamnat până în decembrie în dosarul ICA, motivul fiind, în opinia lui, acela că “în noiembrie pleacă Băsescu şi nu vrea să plece” până nu îl vede condamnat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lasă un răspuns