
Peste 80.000 de hectare sunt lucrate pe seama apelării la prestăi servicii
O situaţie primită din surse ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare pune în evidenţă faptul că aproximativ 35% din suprafaţa arabilă a judeţlui este lucrată în cadrul unor societăţi specializate, ceea ce înseamnă 80.000 de hectare, 25% din suprafaţă se află în expoatarea unor persoane fizice şi/sau juridice, iar peste 80.000 de hectare sunt lucrate pe seama apelării la prestări servicii.
La noi în judeţ sunt aproape 230.000 de hectare de teren arabil, de diverse categorii de folosinţă. Specialiştii în domeniu susţin că agricultura perfomantă poate fi un factor de stabilizare a inflaţiei în România. Practicarea agriculturii pe aceste terenuri se poate oarecum împărţi în 3 categorii: exploataţii agricole individuale, societăţi agricole şi persoane fizice.
Părerea specialiştilor este unanimă. Comasarea suprafeţelor indiferent dacă sunt destinate culturilor agricole sau păşunilor este iminentă. Numai în asemenea condiţii pot fi utilizate eficient utilajele din dotarea fermierilor care au depăşit statutul exploataţiilor de semisubzistenţă.
În plus, statisticile la nivel naţional dovedesc faptul că suprafaţ medie a unei exploataţii agricole este de 1,5 hectare. Acesta este şi motivul pentru care sunt evidenţiaţi peste 1,5 milioane de fermieri în România.
La nivelul judeţului nostru situaţia este cu mult peste media naţională. Cei peste 23.000 de fermieri din judeţ care au solicitat plata unică pe suprafaţă pentru anul în curs lucrează aproximativ 220.000 de hectare, ceea ce însemană o medie pe exploataţie de peste 9 hectare.
Acest lucru este valabil numai statistic. Şi pe mai departe în judeţ sunt exploataţii de semisubzistenţă sau chiar sub acest prag, care au 2-3 hectare de teren divizate în mai multe parcele.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
Fii primul care comentează