Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RECALCULAREA PENSIEI

Documentul care îți aduce câteva sute de lei în plus la pensie, adeverința pentru cei pensionați înainte de 2001

Documentul care îți aduce câteva sute de lei în plus la pensie, adeverința pentru cei pensionați înainte de 2001
O pensie recalculată corect poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții lor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Începând din septembrie 2024, pensionarii din România pot beneficia de o majorare a pensiei dacă prezintă adeverințe care dovedesc veniturile suplimentare obținute în timpul activității profesionale.

 

 

Aceste adeverințe sunt esențiale pentru recalcularea pensiilor și includerea veniturilor suplimentare, cum ar fi sporurile, orele suplimentare, turele de noapte și zilele de sâmbătă lucrate.

 

Pentru pensionarii care s-au retras înainte de 2001, aceste venituri suplimentare nu au fost luate în considerare în calculul pensiei inițiale. Astfel, pentru a obține o pensie mai mare, este necesar să prezinte aceste adeverințe la Casele de Pensii. Documentele pot fi depuse până la 1 martie 2025, oferind pensionarilor suficient timp pentru a le obține și depune.

 

Aceste adeverințe trebuie să fie solicitate de la angajatori și să dovedească veniturile obținute din sporuri, prime și ore suplimentare. Fără aceste documente, recalcularea pensiei nu va reflecta în mod corect toate veniturile obținute, ceea ce poate duce la o pensie mai mică decât cea meritată.

 

Pentru a obține adeverințele necesare, pensionarii trebuie să completeze o cerere scrisă, conform prevederilor Ordinului Nr. 487/2021. Este important să se clarifice perioada pentru care se solicită adeverințele, deoarece modul de calcul al contribuțiilor la asigurările sociale a variat de-a lungul anilor.

 

Între 1977 și 1990, contribuțiile erau calculate pe baza salariului net, în timp ce în alte perioade, acestea erau bazate pe salariul brut. Aceste diferențe trebuie clarificate pentru a evita confuziile și neînțelegerile.

 

Depunerea adeverințelor corecte poate duce la o majorare semnificativă a pensiei, reflectând mai precis veniturile obținute de-a lungul carierei profesionale. Aceasta poate însemna câteva sute de lei în plus la pensie, o sumă importantă pentru mulți pensionari.

 

 

 

Este esențial ca toți pensionarii eligibili să fie conștienți de această oportunitate și să ia măsurile necesare pentru a obține și depune adeverințele în timp util. O pensie recalculată corect poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții lor.

 

Recalcularea pensiilor din septembrie 2024 oferă pensionarilor care s-au retras înainte de 2001 șansa de a beneficia de o pensie mai mare prin includerea veniturilor suplimentare. Adeverințele care dovedesc aceste venituri sunt esențiale și trebuie obținute și depuse la timp pentru a asigura o recalculare corectă. Pensionarii sunt încurajați să ia legătura cu angajatorii pentru a obține documentele necesare și să se asigure că acestea sunt complete și corecte.

 

CITEȘTE ȘI: Bani în plus pe card pentru pensionarii care câștigă până la 3.000 de lei

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns