
Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza, situată pe râul Firiza, în nordul municipiului Baia Mare, județul Maramureș, reprezintă un obiectiv de importanță majoră pentru infrastructura hidrotehnică a regiunii. Proiectată între anii 1958-1960, construcția a fost realizată în perioada 1960-1964 și pusă în funcțiune în anul 1964.
Acumularea de la Strâmtori-Firiza are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și se întinde pe o suprafață de aproximativ 110 hectare. Elementul principal al acestei amenajări este barajul cu contraforți Strâmtori-Firiza, care are o înălțime maximă de 52 de metri și este încadrat în clasa a II-a de importanță. Din punct de vedere al legislației privind siguranța barajelor, acesta se încadrează în categoria A, fiind considerat un baraj de importanță excepțională.
Utilizarea principală a acestei amenajări este alimentarea cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de operatorul de apă. De asemenea, acumularea contribuie la producerea energiei electrice prin intermediul a două centrale hidroelectrice: UHE I Strâmtori și UHE II Nod de Presiune. Totodată, amenajarea joacă un rol esențial în protecția împotriva inundațiilor a obiectivelor situate în aval.
Printre construcțiile anexe ale barajului se numără descărcătorul de ape mari de suprafață, golirea de fund și priza de rezervă. La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată de barajul Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având o înălțime de 15 metri. Acesta a fost realizat și pus în funcțiune în anul 1965, acumularea sa având un volum de aproximativ 200.000 de metri cubi și având ca folosință principală alimentarea cu apă.
În prezent, amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza este exploatată în condiții de siguranță de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, care fac parte din Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.
Cei care vizitează această zonă au ocazia să admire peisajele spectaculoase oferite de natură și să se bucure de frumusețea locului într-un mod responsabil.
Fii primul care comentează