Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Două curente dominante în PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Singurul partid în care nu s-a mișcat în front a fost PSD. Cine a avut o altă opinie a fost eliminat fără discuție.   Prin urmare, dacă există acum două curente dominante acestea sunt  cu siguranță acceptate de conducere. Primul ar fi cel oficial, potrivit căruia PSD face parte din USL și își respectă promisiunea de a-l sprijini pe Crin Antonescu la președinție. Cel de-al doilea curent, de natură subversivă, nu-i este străin premierului Ponta.

Nu o dată  și-a exprimat dezamăgirea față de modul de comportament al lui Crin Antonescu. A ajuns să someze PNL să spună limpede dacă este loial guvernului sau vrea să facă pe opozantul pentru a câștiga puncte electorale. Această opinie este împărtășită de majoritatea din PSD. Senatoarea Firea a spus-o limpede în primele zile de după Anul Nou. Faptul că nu a fost trasă la răspundere, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Roșca Stănescu de pildă, demonstrează că are girul conducerii PSD. Mai mult, purtătorul de cuvânt al PSD a întărit această opinie generalizată.

Acest curent are la rândul său mai multe variante. Primul, și cel mai puternic, este curentul anti-Antonescu. Pesediștilor le este frică să se cadorisească singuri cu un președinte ca Antonescu, practic cu un nou președinte-jucător. Însuși Victor Ponta, în perioda certurilor de Crăciun, l-a comparat pe Crin cu Băsescu. Al doilea curent este anti-PNL. Acest val de antipatie anti-PNL vine din teritoriu. În foarte multe județe, la nivelul consiliilor locale, între primari și viceprimari din PSD și PNL, au început încă de anul trecut o competiție în cel mai prost sens al cuvântului. Liberalii și pesediștii din teritoriu se înțeleg din ce în ce mai rău. Rupturile încă nu sunt oficializate, însă ele există. Fără îndoială, liderii PSD din județe fac presiuni asupra conducerii centrale pentru ruperea protocolului cu PNL.

Cele două  tendințe subversive, neoficiale din PSD, anti-Crin și anti-PNL, se vor simți puternic în timpul campaniei pentru euro-parlamentare și se vor concretiza la alegerile prezidențiale. În situația în care se va merge mai departe în spiritul protocolului USL, Ponta rămânând premier și Antonescu devenind președinte, social democrații se vor afla exact în situația în care a fost PNL și Traian Băsescu. Nimeni din PSD nu crede altceva.

Dacă s-ar fi modificat Constituția, iar președintele avea prerogative reduse, evident se putea respecta înțelegerea inițială. Modificarea Constituției era un obiectiv. De vreme ce nu s-a realizat, pe cale de consecință, PSD nu are temeiul legal să respecte protocolul USL. Prin urmare, totul este un joc. PSD se preface că nu și-a schimbat poziția față de candidatura lui Antonescu, iar PNL se preface că nu vede  adevăratele intenții ale pesediștilor. Ambele partide dau dovadă  în egală măsură de ipocrizie.

Întrebarea fundamentală este dacă se pot despărți? Au prea multe în comun pentru a putea ajunge la un partaj.  Nu este numai de majoritatea parlamentară, ci despre foarte-foarte multe majorități PSD+PNL din consiliile locale și județene. Este vorba despre funcțiile pe care și le-au împărțit în teritoriu, este vorba despre o sumedenie de viceprimari liberali și social-democrați susținuți reciproc  de cele două partide.

USL este o țesătură de interese prea deasă ca să se rupă atât de ușor. Un singur lucru poate conduce la depășirea crizei, retragerea candidaturii lui Crin Antonescu. PSD se teme prea tare de un nou președinte-jucător pentru a risca mergând pe mâna lui Crin Antonescu. Dacă semnanul nu va veni de la liberali,  în PSD curentul anti-PNL se va înteți până la pierderea totală a controlului. După care se poate întâmpla orice, chiar și căderea guvernului Ponta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un război etern

Asculta acest articol De ce nu-l vrea Băsescu premier pe Ponta? Răspunsul poate fi oferit de zicala despre cele două

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.

Cu bugetarii nu te pui!

După ce s-au certat puțin, mai mult de ochii lumii, PSD și PNL se văd obligate să-și reînnoiască promisiunile de a duce guvernarea până la capăt.