
”Două drone rusești au căzut în satele și orașele moldovenești – una a căzut pe un câmp lângă Ciumai din Taraclia, iar alta a explodat pe un câmp lângă Ceadîr-Lunga. Teritoriile au fost izolate și pericol pentru cetățeni în acest moment nu există”, a scris Maia Sandu pe contul său.
Aceasta a mai subliniat faptul că statul pe care îl conduce nu a atacat pe nimeni, și nici nu a pretins vreun teritoriu străin. De asemenea, Republica Moldova nu a iscat vreun conflict cu un alt stat, iar neutralitatea este consfințită în Constituție.
“Republica Moldova a promovat și a făcut totul pentru pace. Totuși, drone și bombe rusești cad și explodează în satele noastre. Și trebuie să recunoaștem că nu avem capacitățile necesare pentru a ne apăra de ele”, a mai precizat Maia Sandu.
Maia Sandu consideră incidentele foarte grave și inadmisibile
Aceasta a mai declarat faptul că este foarte grav că, în pofida poziției țării sale, Moldova este frecvent lovită de bombe și drone care cad în sate și orașe.
Ea spune că fenomenul este unul foarte grav și acuză unii politicieni de faptul că își trădează țara, menținând-o la nivelul la care nu se poate apăra în fața acestor amenințări.
Republica Moldova va face demersuri, în continuare, pentru a dezvolta parteneriate cu țările europene, dar și pentru modernizarea Armatei Naționale. Președinta speră ca statul pe care îl reprezintă să ajungă unul care poate asigura, pe deplin, securitatea cetățenilor săi. Neutralitatea reală presupune ca moldovenii să se poată apăra în fața statului agresor, prin bombele care au invadat teritoriile din greșeală, după cum a mai menționat Sandu.
Contramăsurile de bruiaj electronic au împiedicat cel puțin 52 de drone rusești să-și atingă țintele, din totalul de cele 140 de drone lansate de Rusia, într-un atac asupra Ucrainei. Anunțul a fost făcut de armata ucraineană, precizându-se că forțele aeriene au reușit să elimine 85 de drone.
Atac masiv cu drone în noaptea de 12 spre 13 februarie
Mai multe drone au traversat sudul R. Moldova în noaptea de 12 spre 13 februarie, în urma unui atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Ministerul moldovean de Externe a condamnat aceste atacuri și a anunțat că-l convoacă de urgență pe ambasadorul agreat al Rusiei la Chișinău.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că va cere explicații oficiale ambasadorului agreat al Rusiei la Chișinău și va transmite un „protest ferm față de aceste acțiuni inacceptabile”.
Fii primul care comentează