Image 1
Image 2

Două funcţii-cheie: preşedinte al României şi secretar general de partid

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă stai strâmb şi gândeşti drept poţi constata că indiferent de certuri, de ce declară unul sau altul dintre politicieni, în esenţă nu se schimbă nimic.
S-a vorbit mult şi se vorbeşte în continuare despre pensiile speciale. Nu s-a schimbat nimic.
Ultima ştire este că din cauza pensiilor speciale România nu va primi banii europeni din PNRR. Dar oare preşedintele Ioahnnis s-a pronunţat vreodată tranşant despre pensiile speciale? Nu a făcut-o. Recent preşedintele Iohannis a făcut o declaraţie interpretată de PSD în sensul că la rotativa din mai va decide el cine va fi desemnat prim ministru însărcinat cu formarea noului guvern. În urma acelei declaraţii, spusă cu zâmbetul pe gură, toată suflarea din PSD învârte pe toate feţele provocarea preşedintelui. Unii invocă protocolul dintre cele două partide, care este literă de evanghelie politică: un an şi jumătate va fi premier un reprezentant al PNL, un an şi jumătate va deţine funcţia de prim ministru un reprezentant al PSD.
Din două vorbe nu se rupe o coaliţie. Uneori s-a rupt şi dintr-o vorbă aruncată în vânt. Pe unii, zicea preşedintele Iohannis, îi ia gura pe dinainte. Marcel Ciolacu s-a simţit vizat şi s-a supărat.
Adevărul este că preşedintele PSD, ca viitor prim ministru, făcea planuri de viitor, anunţa ce măsuri va lua, de unde va tăia şi unde va adăuga. Venea rândul liberalilor să se supere. :i tot aşa, din supărare în supărare, s-a ajuns să se vorbească despre ruperea coaliţiei, despre ieşirea PSD-ului de la guvernare, despre alegeri anticipate.
“Vom avea rotaţie, alternativa înseamnă criză politică”, zice un om greu din PSD, Paul Stănescu, secretar general al PSD. Adică omologul ministrului Lucian Bode, care deţine importanta funcţie de secretar general al PNL. Un secretar general se ocupă în esenţă cu împărţirea funcţiilor. El propune, preşedintele aprobă. Nu are altă opţiune pentru că un secretar general are în mână toţi preşedinţii de organizaţii judeţene.
Adevărata putere este în mâna secretarului general al partidului. De altfel, Nicolae Ceauşescu nu era decât secretar general al partidului. Nu exista pe vremea comuniştilor preşedinte al partidului. Clarificând, în mare, rolul unui secretar general al unui partid, putem înţelege mai uşor de ce PNL ezită să-l sancţioneze pe ministrul Lucian Bode acuzat că a plagiat teza de doctorat. A-l mişca din loc pe un secretar general al unui partid mare este sinonim cu fuga generalului Pacepa. În urma trădării lui s-a destructurat toată reţeaua de spionaj a României. Se presupune, adică liberalii presupun, că cei care îl atacă pe Lucian Bode sapă de fapt la temelia PNL. Paul Stănescu, la rândul lui, a fost o ţintă pentru adversarii PSD. Acum preferă să stea în umbră. Tace şi face. Până la rotativă, zicea tot preşedintele Iohannis, PNL trebuie să rezolve cazul Bode. Le-a dat un timp de gândire. Cel ce va prelua funcţia de secretar general după Lucian Bode va avea în mână PNL. Un preşedinte de partid slab devine o marionetă.
Este cazul să ne întrebăm cât de puternic este Nicolae Ciucă, probabilul candidat prezidenţial al PNL? Presupunând că va fi desemnat candidat şi va câştiga alegerile, ocupând funcţia supremă în stat, nu va fi un preşedinte slab. Pentru că funcţia în sine te face puternic. Despre Emil Constantinescu s-a spus că a fost un preşedinte slab. Dar oare nu el a învârtit pe deget câteva guverne? Nu el l-a schimbat pe primul ministru Victor Ciorbea, apoi pe Radu Vasile până în fruntea guvernului l-a pus Mugur Isărescu?
Dacă această funcţie i se oferă unui preşedinte de bloc, oricât de slab înzestrat ar fi, tot ar deveni un preşedinte de ţară puternic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Parlamentul European și Inteligența Artificială

Creșterea explozivă a populismului, mai degrabă de dreapta decât de stânga, este alimentată de neputința guvernelor de a găsi o rezolvare a complexelor probleme apărute în mod neașteptat, pandemie, război, criza resurselor.

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.