Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AMENZI

Două gospodării din Apa și Pișcolt au fost amendate de medicii veterinari

Două gospodării din Apa și Pișcolt au fost amendate de medicii veterinari
Medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. - Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat în ultima săptămână 81 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform Deciziei de punere în aplicare U.E. – 1297/2024, în Uniunea Europeană evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în Ungaria și Bulgaria.
În această săptămână au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale și furaje, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se  condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

 

 

 

Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.800 de lei, fiind vorba de o exploatație non profesională  din localitatea Apa și de asemenea o exploatație non profesională din localitatea Pișcolt – pentru refuzul sau împiedicarea de către proprietarii ori deținătorii de animale a tăierii sau uciderii, după caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animal, și pentru vânzarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor.
Conform Regulamentului U.E. nr. 1269/2024, în această perioadă evoluează Pestă Porcină Africană în: Bulgaria, Polonia, România, Grecia, Letonia, Slovacia, Italia, Estonia,  Ungaria, Cehia, Croația, Lituania, Suedia și Germania.

 

 

Prevenirea apariţiei Gripei Aviare

 

 

Pentru a preîntâmpina apariția Influenței Aviare în exploatațiile profesionale și non profesionale din județul nostru, toți crescătorii de galinacee și palmipede (gâște, rațe)  sunt rugaţi să respecte: separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor domestice/ sălbatice în captivitate, cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor în libertate; aplicarea de măsuri care să prevină contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie; folosirea în zona de exploatare a păsărilor a unui echipament special destinat, sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentului, și limitarea accesului persoanelor în zona de exploatare a păsărilor (recomandat o singură persoană care să nu vină în contact cu păsări din alte exploatații); se interzice accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială; se interzice utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor domestice (rațe, gâște) și sălbatice (păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală; respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări prin controlul introducerii de păsări, circulația personalului și a furajelor. Toate aglomerările și expozițiile de animale din  județul Satu Mare rămân închise până la noi dispoziții.

 

CITEȘTE ȘI:

Crescătorii de păsări din România sunt informaţi despre existenţa a 9 focare de gripă aviară din Polonia

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns