
Dovleacul este una din legumele sărace în calorii. Furnizează doar 26 kal pe 100 g şi nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, însă este o sursă bogată de fibră dietetica, anti-oxidanţi, minerale, vitamine. Această legumă este recomandată de dieteticieni în programele de control al colesterolului şi de reducere a greutăţii.
Pulpa de dovleac conţine vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice. Dovleacul este o sursa de liteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi din familia carotenoidelor.
Dovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.
Iată şiconţinutul a 100 gramede dovleac: carbohidraţi 4 g, proteine 1 g, fibre 1,3 g, Vitamina E 1,06 mg, zinc 0,32, magneziu 0,12 mg, calciu 21 mg, fier 0,8 mg, betacaroten 2 mg, Vitamina C 9 mg.
De la dovleac se folosesc aproape toate părţile componente, fiind foarte bogat în vitamine.
Fii primul care comentează